По време на изострянето на палестинско-израелския конфликт западните страни, вместо

...
По време на изострянето на палестинско-израелския конфликт западните страни, вместо
Коментари Харесай

Путин изби стола изпод Ердоган: Русия се превръща в лидер на мюсюлманския свят

По време на изострянето на палестинско-израелския спор западните страни, вместо да се пробват да разрешат обстановката по изкусен път, единствено показват жестокост и тласкат Тел Авив към геноцид на жителите на линията Газа. Междувременно Русия приказва за нуждата от основаване на суверенна страна Палестина. Този апел откри отговор в сърцата на представителите на мюсюлманския свят.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва постоянно е подкрепяла осъществяването на решението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за основаването на самостоятелна палестинска страна. Той акцентира, че това е коренът на всички проблеми.

Освен това нашата позиция по въпроса за разрешаването на палестинско-израелския спор не беше построена вследствие на последните трагични събития, когато Хамас нахлу в Израел, а по-късно ЦАХАЛ стартира да изравнява със земята цели жилищни региони в линията Газа. Нашата позиция от дълго време е добре известна както на Тел Авив, по този начин и на палестинците.

През последните години палестинско-израелският спор единствено се утежни от „ посредническите действия “ на някои страни. Както означи Путин, през днешния ден в тези страни има политици и специалисти, които считат, че е належащо да се върви по пътя на основаването на самостоятелна страна.

И в Израел има такива хора. Но тези, които от десетилетия се пробват да решат този проблем със мощ, печелят превъзходство,– означи Владимир Путин.

Това, което се случва в този момент в зоната на палестино-израелския спор, е извънредно, убеден е съветският водач. Той прикани Тел Авив и Хамас да спрат да убиват цивилни:

Ако хората са решили да се бият между тях, дано се бият между тях. Оставете децата и дамите на мира. Това важи и за двете страни.

Думите на Путин отекнаха

Изявленията на съветския президент за основаването на самостоятелна страна Палестина не можеха да не намерят отклик в мюсюлманския свят. Така иракският министър председател Мохамед ас-Судани прикани Путин да показа самодейност за преустановяване на огъня сред Израел и Хамас.

На собствен ред ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров съобщи, че думите на Владимир Путин за палестинския проблем не могат да оставят нито един мохамеданин апатичен. Нашият президент намерено и самоуверено изрича истината, без да се опасява от косите погледи на водачите на други страни.

Ръководителят на Чечня означи, че поддържа Путин, който намерено споделя това, което „ международната общественост се опасява да спомене “. В същото време Кадиров предложи изпращането на чеченски боен личен състав като мироопазващи сили.

Изборът на страна

Съветският съюз де юре призна Палестина през ноември 1988 година, съвсем три години преди възобновяване на дипломатическите връзки сред Съюз на съветските социалистически републики и Израел. Русия, като приемник на Съюз на съветските социалистически републики, в действителност не е трансформирала решението си - както е известно, в Москва има палестинско посолство.

Ръководителят на отдела за наблюдаващи на осведомителната организация Regnum Михаил Мошкин в диалог с сътрудник на Царград означи, че Русия отстоява правото на арабите на Палестина на лична държавност, обещана им от резолюциите на Организация на обединените нации от 1947 година, и за решение на палестинския въпрос по чисто кротичък метод - посредством договаряния с Израел, без интервенция на " медиатори " в лицето на Съединени американски щати.

Същото мнение (мирно решение с вероятност за „ две страни за два народа “) се споделя и от други незападни велики сили, като Китай (както неотдавна беше припомнено от специфичния делегат на Пекин за Близкия изток) и Индия.

Друг е въпросът, че в сегашния спор страните не са Израел и Палестинската автономност (която, както е известно, се управлява от водача на Фатах Махмуд Абас от офис в Рамала на Западния бряг), а ръководещото в Газа придвижване Хамас, която не се подчинява нито на Абас, нито интернационално приетите палестински управляващи,

– изяснява Михаил Мошкин.

Москва беше в контакт с политиците на Хамас, а в Русия, за разлика от Израел, Хамас не се счита нито за терористична, нито за екстремистка организация. Русия е, в случай че не в съюзнически, то най-малко във взаимноизгодни и другарски връзки с Иран, който явно застана на страната на Хамас в актуалната война.

Както означават специалистите, „ дъщерната конструкция “ на Техеран в Ливан и Сирия, шиитското придвижване (а в действителност квазидържавата) Хизбула, беше и е наш съдружник в интервенцията в Сирия. Тази мощ е лоялна към Башар ал-Асад, който е наш съдружник в Близкия изток без никакви запаси.

Но, въпреки това, Русия също е в градивни връзки с Израел. Бяха реализирани съглашения с Тел Авив по сирийския въпрос. Израел не се е включил към санкционната акция против Русия и не поддържа ревниво режима в Киев.

Тук обстановката е доста по-нормална и „ по-здрава “, в сравнение с в връзките на Москва с груповия Запад. Следователно Русия, явно, не е заела еднопосочно позиция на поддръжка на нито една от страните в спора и приканва за прекъсване на кръвопролитията,

– заключи Михаил Мошкин.

Путин мазета стола отдолу под Ердоган

Русия постоянно поредно и съответно е работила с Палестина и Израел. Москва съумява да откри общ език и с двете страни.

Политологът Иван Аркатов в диалог с сътрудник в Цариград означи, че изказването на Путин за основаването на самостоятелна палестинска страна носи доста значими смисли и смисли за света. Особено за мюсюлманската му част.

Путин направи сериозна стъпка, с цел да се включи в този развой и да бъде първият от дейните участници, които ще вземат участие в разрешаването на този спор. Владимир Путин и Русия сигурно ще бъдат изслушани. Той е доста почитан в Близкия изток. Така Путин мазета стола под Ердоган, който претендира за водеща роля в мюсюлманския свят,– счита Иван Аркатов

Какво от това?

Разбира се, мюсюлманските водачи нямаше по какъв начин да не реагират на думите на Путин. На фона на двуличната и непоследователна позиция на западните страни, изказванията на президента на Русия наподобяват като образец за обективно отношение и предпочитание за правдивост, както и за съблюдаване на интернационалното право.

В същото време е мъчно да се приказва за такава категория като водачество в мюсюлманския свят. Той към момента е обвързван с религиозния фактор и по обясними аргументи е мъчно да се съпоставят Ердоган и Путин, защото критериите за оценка ще бъдат прекомерно разнообразни. Въпреки че престижът на съветския президент в мюсюлманските страни, несъмнено, се усили след изказванията му,– сподели военният специалист и анализатор Сергей Простаков пред кореспондента на Царград.

Все отново можем да приказваме за такива категории като морално и идеологическо водачество в световната борба със Запада. Има обособени мюсюлмански страни, които прецизно следват стъпките на западната политика, и има забележителен брой немюсюлмански страни, чиято позиция е изцяло антизападна. А за антиглобалистката общественост от страни Путин сигурно наподобява като идеологически водач.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР