По-високи пенсии, но без увеличение на минималната работна заплата. Около

...
По-високи пенсии, но без увеличение на минималната работна заплата. Около
Коментари Харесай

Очакват ни по-високи пенсии, но не и увеличение на работната заплата

По-високи пенсии, само че без нарастване на минималната работна заплата. Около това се сплотиха партиите във властта. В момента минималната работна заплата е 710 лв.. И синдикатите, и общественият министър, и част от партиите във властта упорстваха за нарастване най-малко с 50 лв. от 1 юли. Финансовият министър обаче е безапелационен - това е затворена страница в бюджета, най-малко до края на годината. Осигурени са обаче повече пари за възрастните хора. Идеята е от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лв..

Без консенсус в обединението за минималната работна заплата.

„ Моето предпочитание е тя да пораства, в това число и от 1 юли. Не срещам разбирането сега от Министерството на финансите, може би и на работодателските организации”, съобщи Георги Гьоков, министър на труда и обществената политика.

Така нарастването не откри място в антикризисния проект на ръководещите.

От Българска социалистическа партия обаче ще упорстват за по-бързо обвързване на минималната работна заплата със междинната за страната.

„ Дали сме си пролонгация за този механизъм до края на годината. Около 50% от междинната работна заплата в страната, по наши сметки би трябвало да е 770 лева”, съобщи Гьоков.

Искането на синдикатите за минимална заплата от 800-1000 лв. общественият министър дефинира като екзотично. Но поддържа концепцията за повдигане на оптималния застрахователен приход.

„ Максималният застрахователен приход би трябвало да пораства. В България гледаме на осигуровките като тежест. Въобще не е тежест, това са твои пари, вложени в пенсионната система, които след години ще ти носят пенсията на теб”, съобщи Гьоков.

Социалният пакет ограничения на властта предстоящо беше нападнат от опозицията, които не се съгласиха с това, че пенсиите от юли ще скочат приблизително с 20%, осведомят от Нова.

„ Аз бих посъветвала всички пенсионери да не бързат да вършат сметки и да не се радват на тези 20%, тъй като действителното нарастване, което те ще получат върху парите, които получават в този момент, няма да бъдат повече от 4%”, съобщи Деница Сачева.

Екссоциалният министър изясни и от кое място, съгласно опозицията, идва разминаването.

„ В момента един човек, който получава минималната пенсия, получава 370 лв. плюс 60 лв. добавка – това е 430. От 1 юли вероятно, а най-вероятно от 1 август действително, ще могат да получават 467 лв.. Тоест с 37 лв. повече”, сподели Сачева.

Ще поддържат ли по-високи пенсии от юли в пленарната зала, от опозицията щели да решат като видят всички сметки и калкулации.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР