По-високи осигуровки от януари, но обезщетението за безработица и максималната

...
По-високи осигуровки от януари, но обезщетението за безработица и максималната
Коментари Харесай

Работодателите с критика към параметрите на Бюджет 2024 г.

По-високи осигуровки от януари, само че компенсацията за безработица и оптималната пенсия остават на старите равнища. И още - работодателите към този момент ще заплащат единствено първите два дни от болничния, а не три, както е в този момент. Това в резюме е записано в плана за бюджет на публичното обезпечаване, написан от държавното управление. В същото време огромният държавен бюджет, показан през вчерашния ден от финансовия министър, стана част от диалога за това ще се отдръпна ли ГЕРБ от ръководството или ще продължи да го поддържа. Партията свика народен съвет във Велико Търново, където сложи условия, с цел да продължи с поддръжката си за кабинета.

 

Ето и главните параметри, заложени в държавното публично обезпечаване - оптимален застрахователен приход 3750 лева, оптимално обезщетение при безработица - 85,71 лева./ден (без промяна), оптималната пенсия 3400 лева (също без промяна). Болничен лист  - първите 2 дни за сметка на работодателя, при 3 дни в този момент.

 

И първи коментар на работодателите за бюджета, който беше показан през вчерашния ден от финансовия министър. Според тях предстоящите доходи са прекомерно оптимистични. Синдикатите избраха да запазят безмълвие до понеделник.

 

Първа рецензия от работодателите - заложения растеж на оптималния застрахователен приход. От АИКБ не поддържат това решение, тъй като го намират за прекомерно високо. И пресмятат - справедливият вид е 3500 лв.. Но приветстват неналичието на смяна при оптималната пенсия и компенсацията за безработица.

 

„ Това е едно от дребното верни решения, тъй като точно оптималният размер и минималният размер на компенсациите за безработица поддържат и подтикват източването на обществените фондове от професионалните безработни ”, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Бившият обществен министър Христина Христова поддържа тази теза. „ Тези хора, които внасят върху оптимален застрахователен приход своите осигурителни вноски, да приемем, че те минимум са застрашени от риск от безработица ”, съобщи Христова.

 

Работодателите утвърждават и предлагането от следващата година за тяхна сметка да са единствено два дни от болничния на служащите. „ Надяваме се през 2025 година да се върнем там, където бяхме, и да се заплаща единствено първият ден от предприятието ”, добави Велев.

 

Колкото до огромния бюджет и заложените в него параметри - съгласно Асоциацията на индустриалния капитал БВП в размер на 205,8 милиарда лв. е прекомерно оптимистично очакване.

 

„ Оптимистични на границата на фантазията, изключително като вземем поради и международната стопанска система. Той би могъл да се случи единствено при съществени обществени вложения, само че и тук имаме подозрения, че са реализуеми 12 милиарда за идната година, при 5,5 за предходната ”, съобщи Васил Велев.

 

„ Очевидно е, че ще се работи с огромно напрежение за събиране на приходната част на бюджета, тъй като има браншове, които още не са се възстановили от пандемията ”, съобщи Христина Христова.

 

От синдикатите отхвърлиха формален коментар по бюджета през днешния ден. Обсъжданията сред обществените сътрудници в тристранния съвет стартират още от понеделник. След това сметката би трябвало да мине през Министерския съвет и съгласно прогнозата на финансовото министерство - бюджетът ще влезе в пленарната зала на 22 ноември.

 

Източник Новини.бг

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР