По-висока избирателна активност е първият резултат, който може да обобщи

...
По-висока избирателна активност е първият резултат, който може да обобщи
Коментари Харесай

Европейците се мобилизираха за решителния вот

По-висока изборна интензивност е първият резултат, който може да заключи изборите за идващия Европейски парламент (ЕП). В преобладаващата част от страните избирателната интензивност на евровота е по-висока спрямо предходните избори през 2014 година и по този начин се прекъсва дългогодишната наклонност на намаляващ интерес в Европа към евроизборите. Изключение са няколко страни с по-ниска интензивност, измежду които България и Португалия. Резултатите от четиридневното гласоподаване на близо 430 милиона души в 28 страни се очакваше да бъдат оповестени в 23:15 ч. нощес в пленарната зала на Екологичен потенциал в Брюксел. 

Вотът стартира в четвъртък от Англия, която допреди малко повече от месец не смяташе да провежда избори поради Брекзит, и Холандия, където изненадващо съгласно първите планирани резултати поведе Партията на труда на Франс Тимерманс, който е номиниран от ПЕС да оглави идната Еврокомисия. В петък гласоподаваха в Ирландия и Чехия, където изборите продължиха и в събота. Тогава гласоподаваха и в Латвия, Малта и Словакия. В неделя гласоподаваха жителите на останалите 21 страни и последни затвориха изборните секции в Италия в 23 часа. Заедно с евровота в доста страни се състояха и локални избори, както и референдуми. Ключовият референдум за правосъдната промяна в Румъния е една от аргументите за съвсем двойното покачване на изборната интензивност в страната спрямо 2014 година, разясняват европейски наблюдаващи. 

Въпреки възбраната за издание на резултати преди края на вота във всички страни от Европейски Съюз предварително стана ясно, че изненадващо Зелените в Ирландия получават достатъчно поддръжка, с цел да бъдат показани в Екологичен потенциал за пръв път от 20 година Зелените излизат като втора мощ и в Германия, а крайнодясната " Алтернатива за Германия " е на четвърто място с 10.5%, демонстрират два екзитпола. Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е преди всичко с към 28%, а социалистите падат до към 15%. 

Гръцката опозиционна " Нова народна власт " води пред ръководещата " Сириза ", демонстрира общ екзитпол на пет тв канала към 18 часа. Според ЮрАктив листата на френския президент Еманюел Макрон ще се причисли към групата на либералите в институцията и се чака да е основен балансьор в бъдещия Европейски парламент. 

Управляващите социалдемократи от Лейбъристката партия в Малта се похвалиха предварително с най-голямата изборна победа в историята на страната с към 55 на 100 поддръжка макар скандалните разкрития за злоупотреби на проверяващата журналистка Дафне Каруана Галиция, която бе убита при бомбен атентат. Според първичните данни в Словакия за пръв път в Екологичен потенциал ще бъде показана локална неофашистка партия - Котлеба – Народна партия „ Наша Словакия “. В страната води демократичната коалиция на новоизбраната президентка Сузана Чапутова " Прогресивна Словакия " и на центристката " Заедно-Гражданска народна власт " (член на АЛДЕ), а някогашните ръководещи от " Смер " (член на ПЕС) са на втора позиция. В Италия последните предизборни сондажи предвидиха първо място и 25 мандата за Лига на вицепремиера Матео Салвини. Крайнодесните в Латвия се обрисуват трета мощ в Белгия съгласно първите планирани резултати. Първа мощ е антиислямската крайнодясна партия " Фламандски интерес ".

В Австрия ръководещата партия на канцлера Себастиан Курц води в първите прогнози. Според екзитпол данните на SORA/ARGE/Hajek Австрийската национална партия прибавя 2 места и ще има 7 евродепутати. Опозиционните социалдемократи резервират своите 5. Напусналите след скандал крайнодесни от Партията на свободата губят един и ще са показани с трима евродепутати. С един народен представител по-малко ще са Зелените - двама. Либералите от NEOS ще имат един.

Един от трима евродепутати в досегашния Екологичен потенциал е доста евентуално да бъде избран отново, сочат данни от социологически изследвания, оповестени от електронното издание " Политико ". 247 от досегашните 751 депутати в Екологичен потенциал още веднъж ще влязат в пленарната зала. Съдбата на други 135 е неразбираема, а 78 нямат никакъв късмет още веднъж да влязат в Екологичен потенциал. 283-ма от досегашните евроизбраници са решили да не се кандидатират на сегашните избори. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР