По целия свят цените на жилищата счупиха рекорди, но не

...
По целия свят цените на жилищата счупиха рекорди, но не
Коментари Харесай

Какво стои зад глобалния срив в цените на имотите ? Какви уроци научихме от спадовете в Европа, САЩ, Австралия

По целия свят цените на жилищата счупиха върхове, само че не за повишаване, а за спад. Жилищата в Стокхолм да вземем за пример са поевтинели с 20% от пика си, цените в Сидни са намалели с съвсем 14% през годината, а в Сан Франциско са намалели с 15%, в Оукланд с съвсем 22% и в Торонто с 16%.

Най-голямата стопанска система в Европа Германия записва най-големия си спад през последните две десетилетия, до момента в който във Франция, съгласно прогнозите, се чакат спадове от 5% до 7%. В Испания също се чакат по-драстични спадове в огромните градове.

Какво стои зад световния мини срив в цените на парцелите и има ли поучения, които можем да научим от това. Можем ли да създадем заключения какво би се случило в други страни?

Един от отговорите сигурно е дългите години на съвсем нулеви лихвени проценти, които правеха вземането на заем за закупуване на жилище по-евтино от съвсем всяко време в историята. Това обаче завърши, най-малко към този момент, написа Патрик Колинс за The Guardian.

Според доста икономисти, спадовете на цените на жилищата следват впечатляващи покачвания години наред в някои градове и някои типове парцели, а стойностите постоянно се връщат на равнищата, от които са били преди няколко години. Почти никой не предвижда цялостен срив в цените на жилищата.

Някои от спадовете на цените се дължат на по-малко търсене. През последната година цените на къщите като цяло са паднали повече от тези на жилищата.

Дори по време на спад на цените в света, постоянно има места, които процъфтяват. Цените на първокласните парцели в Дубай, който се трансформира в леговище за съветските олигарси, скочиха с удивителните 89% през 2022 година, съгласно Knight Frank.
 Големият срив на шведския жилищен пазар продължава
Големият срив на шведския жилищен пазар продължава

Цените на парцелите към този момент спаднаха със 17%

Какво се случва по света?

Швеция

Европейската страна с максимален спад на цените на жилищата Швеция претърпя някои много огромни нараствания на лихвите и въздействието беше неотложно.

" Една от аргументите цените на жилищата да падат повече в Швеция, в сравнение с в множеството други страни от Европейски Съюз, е, че ние значително имаме заеми с плаваща, а не с закрепена рента и когато централните банки покачват главните си лихвени проценти, това ще се отрази върху ипотеките с по-бързи темпове в Швеция, в сравнение с в доста други страни ", разяснява Робърт Бойе, основен икономист в шведския ипотечен заемодател SBAB.

Според консултантската компания Capital Economics цените на жилищата в Швеция са паднали с:
18% от пика си могат да паднат с още към 5% оттук насетне  Австралия е изправена пред жилищна рецесия
Австралия е изправена пред жилищна рецесия

Над 80% от интервюираните австралийци считат, че има липса на налични жилища в техния регион

Австралия
Цените в народен мащаб са намалели със 7,2% до януари 2023 година, намалявайки всеки месец от април насам в най-големия и най-бърз спад най-малко от 1980 г. Цените на жилищата в Сидни са паднали с 13,8% през годината. Къщите в Байрън Бей, международно прочут със своите плажове и спокоен метод на живот, са поевтинели с 25%. Много икономисти предвиждат още спадове през първата половина на тази година, като се счита, че централната банка още веднъж ще увеличи лихвените проценти от настоящето им равнище от 3,35%, с цел да се оправи с инфлация.
Някои предвиждат спад на цените от 20% в народен мащаб.
 Португалия има проект за изстудяване на жилищната рецесия: всички празни жилища да бъдат дадени чартърен
Една европейска страна има проект за изстудяване на жилищната рецесия, само че жителите са срещу мярката

Ще бъде спряна и програмата за златна виза

Нова Зеландия
Средната цена на жилищата е надолу с 13,3%до януари 2023 година, като стойностите в Окланд са намалели с 21,7% Сделките са намалели с 27% Цените на парцелите в Окланд скочиха с над 40% сред началото на 2020 година и началото на 2022 г. След като лихвените проценти се повишиха, балонът се спука и цените в града паднаха.
Германия   
В народен мащаб цените са се повишили с 2,1% през календарната 2022 година, само че са паднали с 1,8% през последните три месеца на годината. Шестмесечният спад от 2,5% е най-големият от две десетилетия насам. Цените в Мюнхен, най-скъпият пазар в Германия, надвишават тези в Лондон. Типичен апартамент в Мюнхен коства 800 000 евро, до момента в който къщите са приблизително 1 840 000 евро. Средната стойност за Лондон (апартаменти и къщи) е 602 575 евро.  Пазарът на жилища в Дания потъва
Пазарът на жилища в още една скандинавска страна потъва

Датската централна банка увеличи лихвените проценти за пети пъти

Испания
В народен мащаб цените на парцелите се покачиха със 7,2% през 2022 година, само че през декември покачването на цените съвсем спря, до момента в който броят на новите ипотечни заеми се срина с 22,5%. Миналата година Испания беше един от най-бързо растящите пазари в Европа, като цените в Мадрид набъбнаха със приблизително с 12,2%, а покупко-продажбите с жилища бяха най-високи от годината на взрива през 2007 година  Снимка 503083
Източник:

Франция
Цените на жилищата в Париж са намалели с 1% до септември 2022 година, само че цените на всички жилища на национална база са се повишили с 6,4%. Най-голямата организация за недвижими парцели във Франция Century 21 предвижда спад на цените от 5% до 7% през 2023 година, най-малко в избрани департаменти. В някои градове цените на жилищата са почнали да падат предишното лято.
Съединени американски щати
От юни до момента цените са намалели с 3,6% на национално равнище и с 5% в 20-те най-големи града. В Сан Франциско междинната цена на еднофамилна къща се е сринала с 15% до януари съгласно Калифорнийската асоциация на брокерите на недвижими парцели (CAR). Корекцията на цените на жилищата в Съединени американски щати беше неизбежна, откакто Федералният запас стартира да усилва главната си рента, което бързо увеличи разноските за ипотечни заеми. Референтната 30-годишна ипотека с закрепен лихвен % в Съединени американски щати се увеличи внезапно през последната година - от 3,9% на 6,3%.  Собствениците на жилища в Съединени американски щати са изгубили общо 2,3 трилиона $ от цената на парцелите си
Собствениците на жилища в Съединени американски щати са изгубили общо 2,3 трилиона $ от цената на парцелите си

Най-много спада цената на жилищата в Сан Франциско

Англия
Според Халифакс междинните цени в Обединеното кралство ще паднат с към 8% тази година, което съгласно него " ще върне междинната цена на парцелите на равнището, което беше през април 2021 година ". Икономистите от Nationwide допускат, че жилищата " ще се намалят с към 5% ". Savills предвижда, че междинната цена на къщата в Обединеното кралство ще падне с 10% тази година, а капиталовата банка Nomura предвижда 15% спад на цените на жилищата в Обединеното кралство доникъде на 2024 година  За година жилищата в София нарастнаха с 25%. Понижение на цените не се чака, макар спада в покупко-продажбите
За година жилищата в София нарастнаха с 25%. Понижение на цените не се чака, макар спада в покупко-продажбите

За 20 години междинните цени на парцелите у нас са се покачили цели шест пъти

В България

Както Money.bg писа неотдавна, макар, че през последните две тримесечие имаше забележителен спад на броя на покупко-продажбите, спад на цените не се чака. Това се споделя в разбора на АДРЕС Недвижими парцели. Между 15%-20% е спадът в броя на сделките в столицата.
Според организацията сега пазарът се успокоява, а за спад е рано да се приказва, като той ще бъде равномерен - сега търсенето е към момента малко по-голямо от предлагането. Намаляват най-много купувачите, които имат под междинните приходи, поради неизвестността какъв брой ще нарастне всекидневието ни.  Столичните региони с максимален растеж на популацията регистрират и най-голям растеж в цените на жилищата
Столичните региони с максимален растеж на популацията регистрират и най-голям растеж в цените на жилищата

Ето кои са те

Други пък се отдръпват точно поради упования за спад в цените на парцелите, или поради неналичието на задоволително спестявания за самоучастие в покупката на жилището.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР