По традиция от последните години Общинският съвет във Варна отново

...
По традиция от последните години Общинският съвет във Варна отново
Коментари Харесай

Със 144 хил. лв. медии ще създават "положително отношение" към местната власт във Варна

По традиция от последните години Общинският съвет във Варна още веднъж гласоподава общо 144 хиляди лева за финансиране на частни медии и районното Радио Варна, от веригата на БНР. Парите бяха отпуснати въз основата на писма за " медийно партньорство ", " взаимни излъчвания ", " съдействие " и " отразяване ".

Медийна група " Черно море " ,

обвързвана със притежателите на " Химимпорт " и " Централна кооперативна банка " тази година ще получи от бюджета на Варна 43200 лева с Данък добавена стойност. Парите са главно за участия на представители на локалната власт в предаването " Утро в нашия град " на районния ефирен канал " Черно море ".

В писмото с искане за разпределяне на обществено финансиране шефът на медийната група Нася Атанасова е е написала апропо и следното: " В посочения интервал (става дума за м.г.) Медийна група " Черно море " контролираше главната сценарна концепция, към която се гради предаването и нейното съответно проявяване, като се съобразяваше с рекомендации от страна на Община Варна и приемаше оферти за тематики на предаването, свързани с главната цел на предаването ".

Срещу обезпеченото възнаграждение представители на структурите на локалната власт във Варна ще получат достъп до 50 излъчвания през годината, които ще бъдат повторени в разнообразни часови пояси и дни общо 100 пъти, написа още в писмото. Записи на телевизионното предаване " Утро в нашия град " ще бъдат разпространявани през обществените мрежи, уеб страниците на групата и печатното й издание.

" Дарик радио "

ще получи от бюджета на Варна за тази година 45180 лева с Данък добавена стойност.
Парите са поискани главно за седмичното политическо предаване " Зла пленарна " на Дарик – Варна. В предлагането си за " взаимна работа " с локалната администрация, тъкмо както и през предходната година, основният му редактор Наталия Господинова, е записала следната мотивация: " С реализацията на плана " Зала пленарна " медийното наличие на варненските ръководещи стана доста по-осезаемо, а жителите са постоянно и обективно осведомени за работата на своите избраници в Общинския съвет и комисиите към него ".

В обосновката на нуждата от взаимния медиен план Господинова е написала, че е належащо " да се основава и утвърждава

позитивното отношение у жителите

на Варна към работата на Общинския съвет и общинската админинистрация ". А също така, че жителите на Варна (т.е. избирателите) " не познават задоволително добре локалните избраници и тяхната работа в услуга на обществото ".

Пак съгласно направеното предложение за разпределяне на парите акцентът и графикът на тематиките в " Зала пленарна " ще бъдат договаряни с " колегата по плана " - локалната администрация и Общински съвет.

С парите на данъкоплатците ще бъде плащано за работата на съответни публицисти, излиза наяве от приложение към писмото. В него е записано буквално, че хонорарът на водещия на предаването ще бъде 80 лева, на редактора – 40 лева, а на репортера - 30 лева

За първи път тази година в схемата за обществено финансиране на частни медии във Варна се включва и

вестник " Труд ".

Отпуснатите пари са 24 хиляди лева с Данък добавена стойност. Срещу тях издателите му поемат уговорката да разгласяват 15 страници текст като предложенията за " медийна поддръжка за разпространение работата на органите на локалната самоуправление " повтарят съвсем безусловно целите на общинската администрация, обрисувани от кмета на Варна Иван Портних при представянето на бюджета за т.г.

Освен частни медии както и през м.г. през тази бюджетът на Варна ще бъде финансирано и

" Радио Варна "

– част от веригата на Националното радио. То ще е в размер на малко над 31 хиляди лева с Данък добавена стойност. С настояването за разпределяне на парите шефът на радиото Наталия Чешмеджиева е предложила " медийно отразяване на културни, спортни и публични прояви в Община Варна и в поддръжка на самодейността " Варна Европейска младежка столица 2017 ".

Разследване на " Дневник " от началото на 2016 година сподели, че Варна е измежду водачите у нас по разход на обществени средства за пазаруване на медийно въздействие и журналистическа безкритичност. Справка, предоставена по Закона за достъп до социална информация демонстрира, че за интервала 2013г. - 2015г. медии, или свързани с тях сдружения, са получили от общинския бюджет общо над 618 хил лева В тази сума не влизат средствата за гласност по разнообразни планове, финансирани от локалния бюджет или по европейски стратегии. Те са в размер на близо 1.2 млн. лева

И още 100 хиляди лева

С гласовете на болшинството във варненския Общински съвет, доминирано от ГЕРБ, през вчерашния ден 100 хиляди лева бюджетни средства бяха отпуснати на Фондация " Св. Св. Константин и Елена ", обвързвана също със притежателите на " Химимпорт " и " Централна кооперативна банка ". Едноименното комерсиално сдружение е притежател на курорта " Св. Св. Константин и Елена " край Варна.
Според настояването за разпределяне на парите те ще бъдат разпределени по този начин:
- 25 хиляди лева за правенето и отпечатването на сборник, отдаден на 110 година от основаването на туристическия комплекс " Св. Св. Константин и Елена " ;
- 35 хиляди лева за празник на гроздолечението;
- 35 хиляди лева за среща на създателите на туристическия комплекс със студенти;
- 5 хиляди лева за образуване на фотоизложба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР