По традиция на всяка семейна вечеря се разискват интересни въпроси

...
По традиция на всяка семейна вечеря се разискват интересни въпроси
Коментари Харесай

Българин е един от основателите и първи капитан на турския гранд Галатасарай

По традиция на всяка фамилна вечеря се разискват забавни въпроси и тематики. Докато за другите хора масата е място за злословия, за мен постоянно може да бъде източник на познания. И точно през вчерашния ден научих нещо ново и забавно - разбрах, че един българин е измежду създателите на турския футболен гранд Галатасарай и е първият в историята капитан на футболния тим в южната ни съседка Турция. Неговото име е Борис Николов. 
Нека се върнем обратно в предишното. Годината е 1905. Борис Николов с прякор Мечката е един от 13-те души, учредили турския клуб Галатасарай. Той поставя своя автограф на пето място в учредителния протокол. Интересен факт е, че той се състезава за турския тим до 1912-та година, като е първият състезател, който е носил капитанската лента в историята на клуба, а в първия професионален мач отбелязва и гол. Играещ треньор е в интервала 1905-1907-ма година. Определено е една забавна история, която си коства да се знае. 
 Галатасарай откри заместител на Дрогба Галатасарай откри заместител на Дрогба
Нападателят на Пари Сен Жермен Езекил Лавеци е спряган за заместител на Дидие Дрогба в Галатасарай, оповестява Fanatik. Дрогба със несъмнено...
Неприятен миг е, че по времето на Балканката война Борис Николов е отстранен от учредителите, тъй като е българин. След основаването на Република Турция истинският организационен лист е върнат още веднъж и името и приносът на нашия съотечественик са зачетени. 
Има и една градска легенда, която е обвързвана с името на " Славия " - човек със същото име попада в учредителния протокол на столичния клуб, като съгласно митовете това е същата персона. За жал тази хубава история е по-скоро измислена и става дума за съвпадане в имената и нищо повече. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР