По традиция на всяка семейна вечеря се разискват интересни въпроси

По традиция на всяка семейна вечеря се разискват интересни въпроси ...

Българин е един от основателите и първи капитан на турския гранд Галатасарай

По традиция на всяка семейна вечеря се разискват интересни въпроси и теми. Докато за другите хора масата е място за клюки, за мен често може да бъде източник на знания. И именно вчера научих нещо ново и интересно - разбрах, че един българин е сред основателите на турския футболен гранд Галатасарай и е първият в историята капитан на футболния отбор в южната ни съседка Турция. Неговото име е Борис Николов. 
Нека се върнем назад в миналото. Годината е 1905. Борис Николов с прякор Мечката е един от 13-те души, учредили турския клуб Галатасарай. Той полага своя подпис на пето място в учредителния протокол. Интересен факт е, че той се състезава за турския отбор до 1912-та година, като е първият играч, който е носил капитанската лента в историята на клуба, а в първия професионален мач отбелязва и гол. Играещ треньор е в периода 1905-1907-ма година. Определено е една интересна история, която си струва да се знае. 

Галатасарай намери заместник на Дрогба Галатасарай намери заместник на Дрогба
Нападателят на Пари Сен Жермен Езекил Лавеци е спряган за заместник на Дидие Дрогба в Галатасарай, съобщава Fanatik. Дрогба със сигурно...
Неприятен момент е, че по времето на Балканката война Борис Николов е премахнат от учредителите, защото е българин. След основаването на Република Турция оригиналният учредителен лист е върнат отново и името и приносът на нашия сънародник са зачетени. 
Има и една градска легенда, която е свързана с името на "Славия" - човек със същото име фигурира в учредителния протокол на столичния клуб, като според митовете това е същата личност. За жалост тази хубава история е по-скоро измислена и става дума за съвпадение в имената и нищо повече. 

Източник: actualno.com