По традиция на Велики четвъртък или на Велика събота се

...
По традиция на Велики четвъртък или на Велика събота се
Коментари Харесай

Какво означават цветовете на великденските яйца

По традиция на Велики четвъртък или на Велика събота се боядисват великденските яйца, които са знак на новия живот и възраждането. Великденският обред е станал неотменна част от празника.

Цветовете, които избираме, с цел да боядисаме яйцата за огромния християнски празник, са разнообразни - жълто, синьо, лилаво, алено, тюркоаз, зелено и други, като всеки от тях има друго обръщение и значение.

Червеното да вземем за пример нормално се свързва с Христовата кръв, само че самият цвят в действителност символизира любовта и вярата. Жълтите бои за яйца въпреки това символизират светлината и щастието.

Оранжевите багри са знак на знак на устойчивост и мощ, а зелените – на напредък.

 Великденски яйца

Синият цвят въплъщава здравето, а виолетовият – истината и вярата.

Макар и рядко срещани, съществуват и черни бои за яйца, които обратно на схващането за черния цвят не символизират тъга, злощастие и гибел, а безкрайност.

От пазарите можете да си купите и кафяви бои за яйца, като кафявото яйце символизира щастието.

Според преданията първото великденско яйце е било боядисано от Мария Магдалена, която го е подарила на римския император Тиберий и му е съобщила за Възкресението на Христос.

 Великден

Яйцето е било алено и от този момент е станало традиция първото боядисано яйце за християнския празник да бъде в червен цвят.

Яйцето е знак на новия живот, а за християните то се е трансформирало в знак на Възкресението, като твърдата му черупка символизира гробницата на Христос.

В предишното броят на боядисаните яйца се дефинират от броя на кокошките-носачки в едно населено място, като в по-бедните домове се боядисвали сред 30 и 40 яйца, а в по-богатите – сред 200 и 400.

Броят на боядисаните яйца наложително би трябвало да бъде нечетен.

По традиция първото яйце се боядисва от най-възрастната жена в дома, а в ритуала се включват всички дами в фамилията.

На Велика събота яйцата се носят в черквата, с цел да бъдат осветени, а на Възкресение Христово стартира обичайното блъскане с яйца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР