По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия, отслужена от

...
По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия, отслужена от
Коментари Харесай

Ето как отбелязват Богоявление в Несебър

По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия, отслужена от отец Петър, и литийно шествие от църквата " Св. Успение Богородично " до Морска гара, в Несебър бе осъществено ритуално мятане на кръста.  
Малко преди да бъде спазена традицията, отец Петър и кметът на Несебър Николай Димитров насочиха къси обръщения към натрупалото се голям брой. В словото си градоначалникът пожела на всички " здраве, благополучие и шанс през новата година. Това, което не сме съумели да изпълним миналата година, да осъществяваме през тази. " Той приключи обръщението си с зов хората да бъдат обединени.
Заради извънредно удобните метеорологични условия през днешния ден във водите на морето скочиха 27 смелчаци за разлика от предходната година, когато куражлиите бяха едвам 8 куражлии. Пред погледите на множеството, събрало се с цел да следи ритуала, пръв до заветната цел стигна за втора поредна година 20-годишният Петко Стоянов от Несебър. Момчето показа, че страстта е неповторима и е хубаво да се съблюдават традициите в страната ни.
Победителят получи подарък от Община Несебър -парична премия, икона и подаръчна торбичка. За всички останали участници, присъединили се в тържествения обред, също имаше дарове. 
В Несебър и тази година бе спазена традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят в къщи. Вярва се, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна мощ. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР