По това време на годината обикновено дебатите за данъците и

...
По това време на годината обикновено дебатите за данъците и
Коментари Харесай

Попитахме партиите: Какво мислят за данъците, минималната работна заплата, бюджет 2022

По това време на годината нормално дебатите за налозите и бюджета на страната са в разгара си. Традиционно полемиката е към въпроси като тези към кой бранш или институция да се насочат повече обществени средства и би трябвало ли и какъв брой огромен да е дефицитът. Всяка година изникват и характерни тематики от публичния дневен ред - да вземем за пример необлагаем най-малко за приходите на физическите лица или повече финансова самостоятелност за общините...

Тази година, евентуално поради изборите и неналичието на настоящ парламент, служебният кабинет към момента не е разгласил даже проектобюджет за 2022 година Дебат по тематиката съвсем липсва, в случай че не броим конфликта сред работодатели и синдикати би трябвало ли и с какъв брой да се усили минималната работна заплата в страната.

На прага на трети за тази година избори за парламент обаче, е значимо коя политическа мощ с какви планове влиза в борбата за властта. Новото държавно управление (ако най-сетне се образува такова) ще би трябвало бързо да се ориентира в тематиката с бюджета на страната за следващата година - служебният кабинет евентуално ще остави някакъв план като към този момент единствената ясна поръчка е, че в нея ще бъде заложено административно нарастване на минималната заплата. Така че даже не е ясно дали проектодокументът ще дава отговор на визията на новата власт. В по-дългосрочен проект обаче остават и тематики като данъчна и подоходна политика, предпочитани браншове за финансиране, по какъв начин съответно да се употребяват парите от Европа...

Поканихме главните политически сили да дадат повече конкретика за своите възгледи по тематиката. Предлагаме ви позициите на трите дали отговор по няколко основни въпроса от тази сфера. Във вторник очаквайте и късата визия на партиите за ръководството на здравната рецесия.
Въпрос 1: Какви са главните три цели, които съгласно вас би трябвало да се изпълнят с Бюджет 2022?Демократична България:
Да се търсят благоприятни условия за понижаване на данъчното облагане Да се върнат обществените финанси към фискалните правила Да се плануват съответни буфери за компенсиране на по-нататъшни шокове
Продължаваме промяната:
От партията не дават съответен отговор на въпроса. Но показват, че " бюджетът мoжe дa ce cпpaви дopи, aĸo ce cбъднe xипoтeзaтa нoвoтo Hapoднo cъбpaниe дa нe ycпee дo ĸpaя нa 2021 година дa пpиeмe бюджeт зa 2022 година и дa ce нaлoжи cлeдвaщaтa гoдинa дa зaпoчнeм c бюджeтa зa 2021-a, ĸaтo xapчим пo 1/12 oт нeгo нa мeceц, тaĸa ĸaĸтo пocтaнoвявa Зaĸoнa зa пyбличнитe финaнcи ".
ГЕРБ:
Със сигурност една от тематиките ще остане възобновяване от стопанските разтърсвания породени от пандемията от Коронавирус 19 , само че за жалост неприятното ръководство на рецесията, и по-специално неуспеха на имунизационната акция, ни слагат под натиска да се търси продължение на ограниченията за поддръжка на бизнеса, най-много мярката за опазване на претовареност 60/40 с прецизни правила за по-добро ориентиране към действително засегнатите.
Друго значително предизвикателство би трябвало да бъде п родължаване на започнатите вложения в инфраструктура и най-много огромните пътни планове в северна и северозападна България . Автомагистрала Хемус и пътят от Ботевград през Мездра до Видин, Тунелът под вр. Шипка. Тези огромни инфраструктурни планове ще отворят сериозна вероятност пред икономическото развиване на другояче изоставащите стопански райони.
Всеки свободен спомагателен лев би трябвало да отива в обучение . В идващите няколко години би трябвало спомагателен фокус върху качеството на висшето обучение в страната.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Образование 1 Енергетика 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Енергетика 2 Образование 3 Политика Въпрос 2: Според вас има ли потребност от смяна в данъчното облагане през 2022 година? В каква посока?Демократична България:
Предлагаме въвеждане на необлагаем приход от 500 лева месечно , позволяващо да се спестят 600 лева годишно от налог общ приход за всяко работещо лице.
Продължаваме промяната:
Данъците не би трябвало да се трансформират , само че да се събират.
ГЕРБ:
Най-съществения спор е дали да запазим необятна данъчна основа с единна пропорционална ставка (плосък данък) или ще вървим към висока ставка с данъчни облекчения, едно от които би могло да бъде необлагаем най-малко за налога върху приходите на физическите лица. Опитът, а и публичните настроения, демонстрират че въвеждането на необлагаем най-малко и диференциация на ставките на директните налози ще докара до нужда от съществено нарастване (поне двойно) на налозите на междинната класа (с приходи от 1200 до 2400 лева месечно) или до съществени загуби за бюджета при така и така ниската разпределителна роля на бюджета в България. В подтекста на горното предлагаме да не се трансформира сегашната данъчна политика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР