По темата за премиерата на Красавицата и Звяра на 12,

...
По темата за премиерата на Красавицата и Звяра на 12,
Коментари Харесай

Анна Пампулова за „Красавицата и Звяра“ на 12, 13 август в Летния театър: Всеки диалог е движение

По тематиката за премиерата на " Красавицата и Звяра " на 12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния спектакъл - Варна

Анна Пампулова, която след „ Омагьосани картини “, „ Цар Лъв “ и „ Дама Пика “ във Варна, в този момент слага и хореографията за мюзикъла „ Красавицата и Звяра “, в който също не липсват вълшебства. Но във всеки случай приказваме за магията на хореографията.  

Понеже приказваме за обаяние, няма да издавам магията (засмива се), само че ще кажа, че е доста забавно и занимателно да пресъздавам всеки разговор през придвижване. След „ Цар Лъв “ мюзикълът като род от ден на ден ме вълнува и интензивно проследявам актуалните трендове в този род.

Разбирам, че в „ Красавицата и Звяра “ ще ни изненадаш с някаква иновация?

В балните подиуми вкарвам неокласичен вид на осъществяване. Основанието за този метод идва от обстоятелството, че балетната натрупа е доста добра и аз взех решение да го покажа на публиката. Освен танцьори за мюзикъл, в „ Красавицата и Звяра “ има и професионални балетни актьори, които респектират с палцовата си техника. В началото и в края на мюзикъла нашите балетни актьори танцуват на палци, по-късно в една присъща сцена демонстрират бродуейски придвижвания. Мисля, че за професионалните балетни актьори би било добре, минавайки през мюзикъла, да опитат разнообразни танцови техники.

Кастингът отнасяше ли се и за балетните актьори?

Не, те влязоха непосредствено в мюзикъла, като от балетната натрупа на Държавна опера Варна аз избрах 6 девойки и 6 момчета. Всички останали минаха през двуетапен кастинг, включително с танци. Остават броени дни до премиерата и несъмнено мога да кажа, че и те се оправят добре. Певците също се отличават с добра вокална и движенческа подготовка, тъй че за тях е значимо персоналното създаване на ролята във всичките й аспекти.

Как се вписват другите танцови техники в общата движенческа партитура на „ Красавицата и Звяра?

 Опитвам се да подчиня всички танци на жанра на мюзикъла, даже в класическите детайли. Всъщност палцовата техника не се употребява единствено в един род – с изключение на в класическата, тя се появява и в неокласиката и в актуалната хореография, тъй че за какво да не я включим и в мюзикъла. Правя го, не с цел да наподобявам забавна, а тъй като има две подобаващи подиуми за сходна техника. Това са балните подиуми, където може да се приложи концепцията за валса, концепцията за двойката, за обществената интеграция, в случай че щеш.

Любопитно е по какъв начин се слага хореография за омагьосани предмети, които в миналото са били хора. Най-малкото, характерните костюми ще им пречат да танцуват.

Изградих обособена движенческа партитура за всеки обаян предмет и в този смисъл това е неповторима хореография, особено основана за постановката на „ Красавицата и Звяра “. Моят хореографски жанр е присъщ с това, че в него не могат да се открият детайли от работата на други хореографи. Основното, което ме интересува, е следвайки своя жанр, да запазя във всеки един миг чувството за автентичност на дадения театър. Казано на хореографски език, без значение какъв тип обувка въвеждам в спектакъла, концепцията за мюзикъла остава и аз се придържам към нея.

В „ Красавицата и Звяра “ се изявяват актьори от разнообразни театрални изкуства, разнообразни театри, с друг опит. Как тази разнородна компания се подвежда под еднакъв „ хореографски знаменател “?

Точно в това се състои работата на хореографа. Налага се от време на време да изяснявам, че каквито й хрумвания да имат за държанието си на сцената, артистите би трябвало на първо време да ги споделят с мен, а по-късно ще решим какво да вършим. По време на репетиционния развой едно въодушевено трио беше създало лична хореография. Наложи се да обясявам, че не всяко придвижване е хореография и не всичко в мюзикъла е хореография. Има избрани моменти, в които се употребява хореография и в този смисъл хореографията не може да бъде самоцелна.

Петко Бонев също ми описа за изблиците на креативна сила в екипа, които видяно от различен ъгъл показват ангажираността на артистите към целия развой.

Да, сходно държание е обикновено за мюзикълни продукции, до момента в който в оперните продукции артистите не се осмеляват да навлизат в непозната територия и напълно се доверяват на режисьора и хореографа. Но тук, дано да повторя, кастингът е доста добър и работата с артистите в действителност е приятна. Сега ще споделя нещо доста забавно от подготовката на „ Цар Лъв “. В един миг започнах да схващам всички актьори като животните, които пресъздават, толкоз доста бяха замязяли на тях (засмива се).

А наподобява и самите актьори също се възприемаха по този начин. В коридорите на театъра се споделя даже случай, в който един от актьорите влезнал с походката си от „ Цар Лъв “ в напълно друг театър. Харесвам тази история.

Същото мога да кажа и за Красавицата и Звяра “. Артистите толкоз добре са построили облиците на героите, безусловно са се слели с тях и отвън подготовките ми е мъчно да поддържам връзка с тях, не като с герои от мюзикъла. Хубаво е.

Ще издадеш ли обичаната си хореография или за кой герои си сложила нещо особено...

Нямам обичана хореография. Изграждам всяка движенческа партитура с обич, аз просто не мога да работя по различен метод. Работата в „ Красавицата и Звяра “ беше като едно дихание за мен, доста леко и прелестно. Въпреки това, в един миг се трансформирам в неприятното ченге, както споделя Петко Бонев. Няма различен метод, при мен дисциплината е доста значима, би трябвало да кажа стоп на креативностите, придвижванията би трябвало да бъдат открити и затвърдени, а не непрестанно да се обновяват. Трябва да намерим общото сред артистите с опит в екип и тези без опит, би трябвало да се овладее и момента с усета. На друг стадий от развиването си хората имат друг усет и разнообразни критерии и това също може да се окаже проблем. В огромната натрупа обаче съществуват правила, едно от които е, че не може да даваш хрумвания когато и да е. От друга страна сходни обстановки са потребни и възпитателни за актьора, в тях той ще построи своя темперамент. Ето за какво и аз играя отвреме в точния момент ролята на неприятното ченге, само че това се отнася освен до дисциплината, а и до необходисмостта да се сътвори фокус в репетиционния развой, да се заостри вниманието към креативните елементи, да се култивират колегиалните и партньорски взаимоотношения.

Как персонално на теб ти влияе „ Красавицата и Звяра “?

Аз съм човек, който търси хубостта и естетиката както в професионалния, по този начин и в персоналния си живот. Много мъчно се оправям да вземем за пример с гротеската. Търся хубостта във всичко, тъй че за мен „ Красавицата и Звяра “ е оня хубав и предопределен миг, в който деликатната, интелигентна и умна жена печели сърцето на мъжа.

Интервю на Виолета Тончева

 

 

 

 

 

  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР