По търговското дело за 102-та млн. лв., в което страна

...
По търговското дело за 102-та млн. лв., в което страна
Коментари Харесай

Съдът: Главният свидетел по делото КТБ е длъжник на фалиралата банка

По комерсиалното дело за 102-та млн. лева, в което страна е основният очевидец на прокуратурата по мегапроцеса КТБ Бисер Лазов, Софийския апелативен съд /САС/ е признал твърдените отговорности на компанията на Лазов.

Това излиза наяве от решението на САС, за което оповестява уеб сайтът Defakto. Съдът приема за открити отговорности в размер на над 102 милиона лв. и осъжда компанията на Бисер Лазов да заплати 1 708 732,37 лева държавна такса.

C peшeниeтo cи нa пpaĸтиĸa CAC изцялo yвaжaвa твъpдeниятa зa peaлни зaдължeния, възниĸнaли нa бaзaтa нa зaeми и цecии мeждy фиpмaтa нa ocнoвния пpoĸypopcĸи cвидeтeл пo " KTБ " Биcep Лaзoв " Eвpoбилд 2003 " и " Hю ĸooп инвecт " AД, чийто шеф съгласно изявления е родственик на Лазов.

А КТБ е намесена в делото, защото от 2017 година вcичĸи взeмaния нa въпpocнaтa фиpмa " Hю ĸooп ", ca пpexвъpлeни нa фaлиpaлaтa Kopпopaтивнa тъpгoвcĸa бaнĸa. А сpeд тяx e и ипoтeĸaтa нa cгpaдaтa нa пл.х " Гарибалди " в Coфия, ĸъдeтo бe цeнтpaлaтa нa KTБ. Според адвокати решението значи, че в този момент постройката ce вpъщa нa бaнĸaтa, пo-тoчнo нa cиндицитe, ĸoитo ce paзпopeждaт c имyщecтвoтo й.

Решението, подписано от Мадлена Желева – ръководител на състава и докладчик, Галина Иванова и Васил Христакиев, е с дата 30 март, само че е оповестено през днешния ден, написа " Де факто ".

Съдебният състав с ръководител и докладчик Мадлена Желева, Галина Иванова и Васил Христакиевдокладчик напълно почел изказванията за действителни отговорности, зародили въз основата на заеми и цесии.

От своя страна компанията на Лазов " Евробилд " – независим дебитор на КТБ с 11 заема за над 90 милиона лв., бе описвана в схеми за източване на банката, по които е разпродавала или залагала активи за след това те да бъдат завършени като дълг против благосъстоятелност, напомня Defakto. А сега и тази компания " Евробилд " на Лазов е в произвеждане по банкрут. Така след решението на съда се получава обстановка, при която банкрутиралата КТБ става заемодател на банкрутиралата компания на Бисер Лазов.

Това дело закупи популярност откакто съдията от САС Милен Василев, на който се беше паднало по инцидентно систематизиране, направи обществено притежание, че е било конфискувано от ръководителя на САС Даниела Дончева, която си го е упълномощила на себе си в несъгласие на разпоредбите. Съдията Василев дефинира като " скандални дейности " отнемането на делото, промъкнаха се подозрения за заинтригуваност и даже за корупция. Общо заседание на съдиите и инспекция на Върховен касационен съд не разрешиха абсурдът да затихне, сезира се и Инспекторатът и откри нарушавания, към момента се чака заключението. Председателят Даниела Дончева си направи отказ и бе направено ново инцидентно систематизиране.

Делото се води по член 694 от Търговския закон за признание на вземания на заемодател и е почнало на първа инстанция в Кюстендилския областен съд, където е първичната регистрация на " Евробилд ". Съдът отхвърлмя желае, тъй като не приема счита за симулативни договорите да даеми и цесии сред двете компании Евробилд и роднинската Ню кооп.

Именно това решение бе оспорено пред САС.

А банкрутиралата КТБ влезе в процеса, защото в края на м.г. " Ню кооп " е трансферирала вземанията си за 102 милиона от " Евробилд " на банкрутиралата банка ведно с всички права и привилегии, в това число ипотеката върху постройката на ул. " Граф Игнатиев " 10. Тогава бе поискано да се утвърди конвенция сред " Евробилд " и КТБ за цялостно признание на вземанията и преустановяване на делото. В производството по член 694 от Търговския закон това не е допустимо, споделя обаче САС.

Според адвокати новоприетият закон " Пеевски " за вторичното плячкосване на КТБ няма връзки към делото, защото в тази ситуация не били прехвърляни акции и дялове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР