По света съществуват най-различни фобии - от височини, през паяци

...
По света съществуват най-различни фобии - от височини, през паяци
Коментари Харесай

Хипопотомонстросескипедалиофобията или фобията от дълги думи

По света съществуват най-различни уплахи - от височини, през паяци и змии, до тесни пространства. Разбира се, измежду общоприетите страхове, има и такива, които са по-нетривиални.

Време е да си поговорим за една уплаха, която наподобява странна за доста хора, само че е безспорен факт. Това е хипопотомонстросескипедалиофобията или с други думи - уплахата от дълги думи. Иронично, нали?

Това е един от най-странните ирационални страхове, които са открити на клинично равнище. Тези, които страдат от него, нормално блокират при четене и писане. Когато попаднат на изречение с думи, които са по-дълги от нормално, те изпитват безпокойствие, а също и известно разстройване.

Фобията от дълги думи дефинира страха от виждане, четене или погрешно изговаряне на термин с доста срички. Сега, като се изключи че това е един от най-любопитните ирационални страхове, би трябвало да отбележим и един явен факт. Хората, които страдат от това положение, нормално го изживяват безмълвно и с тежестта на стигмата. Не е елементарно да се разбере или даде истината на тази реакция.

Ето и по какъв начин се показва симптоматиката:

Физически признаци: тахикардия, световъртеж, изпотяване, сухота в устата и други Емоционални прояви: стрес, дискомфорт, тревога, възприятие на загуба на надзор, боязън и позор. Тези прочувствени реакции стимулират държание на бягство, като прекъсване на четенето, занемаряване на задача и така нататък

Когнитивни признаци: комплициране и психическо блокиране. Човек освен се усеща заплашен, само че постоянно изпитва възприятие на непросветеност, когато не може да се оправи с четенето.

Все още няма консенсус по отношение на произхода на уплахата от дълги думи. Нещо повече, някои специалисти считат, че това в действителност може да е обществена уплаха. Хората с този вид несъизмерим боязън се опасяват най-вече от осъждането от страна другите.

Някои възрастни имат неприятни мемоари от процеса по ограмотяване. Изпитвайки избрани компликации, подбудени от сериозната среда, при тях съществува наклонност за усилване на казуса. Тези насмешки или напън от предишното отприщват неустановеност, когато четат или пишат дълги думи.

Страхът от наказание е инертен и този отпечатък доближава равнища на висока ирационалност. Страдащите от уплахата се опасяват да не бъдат обект на внимание, да не получат унизителни мнения и да не изпитат още веднъж същата детска тъга.

Към момента са разказани към 470 характерни уплахи. Някои са в действителност неповторими, като да вземем за пример генофобията, което е страхът от секс или пък уплахата от цифрата 13. Човешкият разум е комплициран и постоянно развива дисфункционални поведенчески механизми. Страданието от ирационално безпокойствие при излагане на дълги думи е действително и е доста ограничаващо.

Нека почитаме тези, които изпадат в такова положение. Нещо повече, дано се опитаме да бъдем по-чувствителни и съпричастни към държания, които ни се костват сложни за схващане, защото зад един тях стоят тонове неизречен дискомфорт. Ако това е вашият случай, помолете за помощ. Ако има някой във вашето обграждане, който се оправя с това страдалчество, бъдете негов съдружник и го насърчете да се съветва с експерт.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР