По света има десетки градове, населявани от хиляди години. Въпреки

...
По света има десетки градове, населявани от хиляди години. Въпреки
Коментари Харесай

Кой е най-старият обитаван и до днес град в света

По света има десетки градове, населявани от хиляди години. Въпреки това, когато става въпрос за установяване на най-стария непрестанно населяван град, е мъчно да се даде еднопосочен отговор.
 Тайната на некропола в Даргавс, прочут като Градът на мъртвите в Русия
Тайната на Градът на мъртвите в Русия

Едно от най-загадъчните места в Русия

Загадката наподобява малко на мисловния опит за кораба на Тезей, който се основава на въпроса дали откакто частите, които съставляват даден обект, бъдат сменени, той може да продължи да се смята за същия, или се е трансформирал в друг обект от първичния.

Подобно е и ситуацията с градовете - в случай че един град е опустошен, по-късно възобновен и издигнат отначало, може ли да се смята за същия град, или е изцяло нов.

Все отново има няколко места, които могат да се дефинират като най-дълго съществуващи в света. И съвсем всички от тях се намират в Близкия изток .

Град Йерихон , описван още в Стария завет, постоянно е апетитен за най-стария в света, оживял и до през днешния ден. Според археологическите данни, регионът е бил място на голям брой селища през последните хилядолетия. Смята се, че елементи от града и фамозните му стени са били издигнати за първи път към 9000 година прочие Хр.
 Снимка 620248

Тези структури обаче не трябва да се бъркат със актуалния палестински град Йерихон . Древната част на града в действителност е известна като Тел ес-Султан(Султанския хълм) и се намира на към два километра северно от днешния център на града. Съществуват известни разногласия дали може да се смята за непрекъснато обитаем, само че в случай че по време на викторина ни зададат въпроса кой е най-старият град, то евентуално ще чакат отговора: Йерихон, написа IFL Science.

Сирия също има мощни кандидати за състезание. Доскоро Дамаск бе считан за неоспорим първенец като най-стар град. Археологически остатъци сочат, че хора са живели там още преди 9000 година прочие Хр. Но едно от последните схващания е, че хората са се заселили за непрекъснато в сегашен Дамаск едвам към 6000 години по-късно.
 Снимка 620249

Сред старите, непрестанно населявани селища, място намира и Алепо , прочут още като Халеб . Този град се е трансформирал в синоним на продължаващата сирийска революция, само че това е единствено драматичен щрих в дългия му живот. Смята се, че Алепо може да е бил населяван още от шестото хилядолетие преди Христа. Истинският му подем стартира по време на Златния век на Пътя на коприната от XII до началото на XV в.
 Снимка 620250

Заслужава да се спомене и град Фаюм в Египет . Той е учреден от античните египтяни като Шедет. По-късно гърците, поради свързването на селището с бога на крокодилите Собек, го назовават Крокодилополис .
 Снимка 620251

Разположен на към 130 км югозападно от актуалната столица Кайро, керамичните съдове и постройките наоколо до града сочат, че хората са били тук почти от 5500 година пр. Хр., което го прави най-стария град в Египет и един от най-старите в Африка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР