По-строги наказания за домашните насилници подготвят от управляващото мнозинство. Само

...
По-строги наказания за домашните насилници подготвят от управляващото мнозинство. Само
Коментари Харесай

По-строги мерки предвиждат затвор до 20 г. за убийство при домашно насилие

По-строги санкции за домашните насилници приготвят от ръководещото болшинство. Само от началото на тази година 22 дами са били убити от своите сегашни или някогашни сътрудници. Това демонстрират данните на организацията Български фонд за дамите по случаи, които са станали обществено притежание.

Промените в Наказателния кодекс, които ще бъдат подложени на публично разискване в сряда, вкарват по-строги санкции. Предвижда се от 15 до 20 години затвор за ликвидиране в изискванията на домашно принуждение. В обособени случаи наказването може да бъде и пожизнен затвор. ГЕРБ се надяват измененията да станат факт до края на този месец.    

Заради следващия случай на принуждение против жена се готви митинг, който ще затвори Орлов мост. На 26 ноември, единствено ден след Международния ден на битка против насилието над дамите, основното кръстовище ще бъде блокирано – в името на слабия пол.

„ Когато дамите усетят, че приказват с някого, който би ги подкрепил, са по-склонни да се разкрият, в случай че те видят една неприязън – стопират ", съобщи Надежда Дерменджиева, шеф на Българския фонд за дамите.

Законодателите са наложили още ограничения. От 3 до 10 години ще бъдат наказвани тези, които склоняват своите жертви към самоубийство, а тежката телесна повреда след окончателното приемане на измененията, ще бъде от 3 до 15 години затвор.

" Повече дисциплинираност, повече ценене на правата на другите хора, тъй като това е гаранция, че и нашите права ще бъдат зачитани, има неоправдана експанзия в доста сфери, в учебно заведение, на пътя. И опозицията желае промени, на фона на неналичието на поддръжка за Истанбулската спогодба. Домашното принуждение да стане закононарушение от общ темперамент и да бъде преследвано от прокурор ”, разяснява Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия в Народно събрание.

„ Съгласете се, че не може потърпевш от домашно принуждение самичък да води дело против човек, с който живее ”, сподели Явор Божанков, народен представител от Българска социалистическа партия за България.

В същото време от Българския фонд за дамите споделят, че на всеки 2 седмици една българка е убивана.

„ От нас зависи, това е нашето обръщение ”, сподели Надежда Дерменджиева./ Бтв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР