По случай Деня на Съединението на Княжество България с Източна

...
По случай Деня на Съединението на Княжество България с Източна
Коментари Харесай

Йотова: Един завет обедини всички българи срещу неправдата

По случай Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна с обръщение към сдруженията на българите по света.

“Днес в България е свят празничен ден – честваме събитието от 6 септември 1885 година, означаваме Съединението като мощен и горделив държавнически акт в Третото българско царство ”, декларира тя, представена от БНР

Припомняйки имената на героите и поддръжката на княз Александър I Батенберг за историческия акт, вицепрезидентът акцентира, че през днешния ден е ден на осъзнато господство, национална принадлежност и непотъпкано възприятие за държавност. “Тази всенародна борба ревизира Берлинския контракт, поправя териториалното ощетяване, подтиква Великите сили към установяването на нов ред и проправя път, по който българите ще продължат след двайсетина години с присъединението на други отнети наши земи на Балканите ”, споделя Илияна Йотова.

Според вицепрезидента неслучайно живото обръщение, изписано на фасадата на Народното събрание, гласи: “Съединението прави силата ”. По думите ѝ, събитието от 6 септември е най-големият урок в българската история по единство в мисли, усеща и каузи. “Един завет сплоти всички българи против неправдата, един народ, цялостен със самочувствие, дръзна да се изправи против Великите сили и националистическите кроежи, и най-много против това някой различен да взема решение ориста му. И съумя! ”, декларира още Илияна Йотова.

В посланието си тя честити празника на сънародниците ни по света: “От сърце ви приветствам за вашия реверанс към българското минало и за родолюбивата концепция да бъдем дружно, съединени от един заслужен празник. ” Вицепрезидентът им пожелава да бъдат сплотени и почтени в делата си и да помнят, че Съединението прави силата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР