По случай Деня на космонавтиката арт групата “Яв монтира арт

...
По случай Деня на космонавтиката арт групата “Яв монтира арт
Коментари Харесай

Акция в Санкт Петербург: Арт инсталация с послание – защо изпращаме ракети в грешна посока?

По случай Деня на космонавтиката арт групата “Яв ” инсталира арт апаратура в Санкт Петербург с надпис: “Защо изпращаме ракети в неверната посока? ”. Надписът е на фона на илюстрация на лунната повърхнина, на която са забити знамената на всички страни, които понастоящем имат дейни или приключили неотдавна задачи на път към Луната, в орбита към Луната или на повърхността ѝ: Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония, Китай, Южна Корея, Индия и ОАЕ. Отсъства знамето на Русия.

Напомням на читателите, че Русия няма сполучлива задача до Луната след 1976 година, когато за последно бе осъществена “Луна 24 ”. За сметка на това през последната една година Съединени американски щати изпрати три задачи до Луната – “Кепстоун ”, “Артемис 1 ”, “Лунар Флашлайт ”, знамето на Европейски Съюз евентуално символизира присъединяване на европейската галактическа промишленост в градежа на галактическия транспортен съд “Орион ” от задачата “Артемис 1 ”, Китай към момента има работеща задача на противоположната страна на Луната “Чанг’e 4 ”, задачата на Южна Корея “Данури ” влезе в орбита към Луната през декември, индийската задача “Чандраян 2 ” продължава да обикаля към естествения ни сателит, а що се касае до знамената на Япония и ОАЕ, частна японска задача на име “Хакуто-Р ” понастоящем обикаля към Луната и тя ще кацне в региона на кратера Атлас в края на този месец, като ще достави на лунната повърхнина луноход на Емиратите.

В съпоставяне с достиженията на тези страни Русия непрестанно приказва за нови полети до Луната, само че изстрелването на “Луна 25 ” бива отлагано всяка година с по още една година. За сметка на това съветски балистични ракети не престават да поразяват и да убиват мирни поданици в Украйна. И по този начин, посланието на петербургчани удря право в задачата: “Защо изпращаме ракети в неверната посока ”?

Както оповестява изданието Падьом, арт инсталацията “не е била съгласувана ” с управляващите на Санкт Петербург и скоро след нейното слагане била демонтирана.

“В Деня на космонавтиката руснаците се питат за какво ракетите им се употребяват да убиват и унищожават, вместо да изследват космоса. Аз мога единствено да прибавя, че към този момент е късно да се задават такива въпроси. Русия правеше единствено неправилни избори през последните 30 години при всяка зародила опция ”, разяснява съветският публицист Анатолий Зак, създател на уеб страницата за съветска космонавтика RussianSpaceWeb.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР