По случай честванията на своята сто и петнадесета годишнина, първият

...
По случай честванията на своята сто и петнадесета годишнина, първият
Коментари Харесай

Историята на първия български морски курорт „Св. св. Константин и Елена“

По случай честванията на своята 100 и петнадесета годишнина, първият български морски курорт „ Св. св. Константин и Елена “ провежда празненства на брега на морето в интервала 19 – 21 май. Ще бъде обещано началото и на туристически сезон Лято 2023 в България.
Историята на „ Св. св. Константин и Елена “ стартира още в древността
Само на няколко километра от Варна, измежду прохладата на морския бряг и прелестна зеленина, се намира едно от най-живописните кътчета по българското Черноморско крайбрежие – „ Св. св. Константин и Елена “, означават от курорта. „ Дълбока гора и път, лъкатушещ сред градини и лозя, и море така транспарантно, че се виждат на дъното пясъкът и придвижванията на рибите “, по този лиричен метод Константин Иречек разказва местността Св. Константин при пътуванията си из България в края на XIX вeк.
Манастирът „ Св. св. Константин и Елена “ – първа спирка по стъпките на времето
Има разнообразни митове за това кой, по кое време и заради какви аргументи е основал манастир тъкмо тук, само че безспорно съществуването му е изиграло доста значима роля в обособяването на местността като курорт и като обичано място за отдих и отмора, показват от курорта. Не е известно по кое време тъкмо е учредена обителта, само че предания описват, че още през ХІV век тук е живяло монашеско приятелство.

Още от средата на XIX век манастирът „ Св. Константин “ бил познато и желано място за отдих на варненци. Със зараждането на местността като курорт се свързват разходките и излетите на варненци до манастира в празничните дни. Най-оживено ставало в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. През лятото локалните чорбаджии идвали тук, с цел да прекарат горещите дни измежду хладина и във веселби. Посетителите идвали в манастира освен за отмора, а и за възстановяване на здравословното им положение измежду природата, морето и лековитите минерални извори.
Княз Александър I Батенберг – първи почитан летовник в Св. Константин
След Освобождението на България през 1878 година Великото Народно заседание избира първия български княз – Александър І Батенберг. Князът обичал да идва във Варна, познавал покрайнините на града. Батенберг посещава за първи път „ Св. Константин “ през август 1880 година и по този начин става първият почитан летовник на манастира, което също способства за развиването на района като морски курорт. От своя страна той е с извънредно значение за развиването на страната още в края на XIX век, когато се стартира концепцията град Варна да се трансформира в лятна столица на Княжество България. През 1882 година се основава двореца „ Сандрово “, по-късно преименуван на „ Евксиноград “.
Първите курортисти
През 1899 манастирът „ Св. Константин “ и стопанството към него стават благосъстоятелност на Областния съвет на Варна. Градската администрация стартира да търси нови пътища за развиването му и по този начин през 1907 година се стига до решението местността към манастира да се трансформира в курорт. Започва ремонтирането и разширението на старите полуразрушени манастирски здания. Първият „ хотел “ става винарското учебно заведение, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да одобряват туристи. Първите летовници идват през 1908 година Това събитие поставя началото на курорта и на морския туризъм в България.
Създаването на парка
Гордостта и хубостта на новоизградения курорт става и новосъздаденият парк, който включва забавни дървесни типове, шубраци и красиви цветя, завършени в привлекателни паркови площи. С развиването на зеленото му благосъстояние е обвързвано името на чешкия паркостроител Антон Новак, популяризирал се с построяването на дворците „ Шьонбур “ и „ Белведере “ във Виена и със основаването на морската градина във Варна. Най-старото дърво на територията на курорта през днешния ден е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris), който се намира в двора на Международния дом на учените „ Жолио Кюри “ и се употребява със статут на предпазено дърво.
Детски санаториум
Най-големият детски санаториум на Балканите е бил в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “. Две са имената от историята на Варна, които са свързани с курорта и способстват най-вече за построяването на престижа му още в края на XIX в. Това са професор Параскев Стоянов – създателят на морелечението и калолечението в България и доктор Александър Недялков – шеф на Държавния детски морски санаториум „ Царица Елеонора “ в курорта.

Мечтата на проф. Стоянов била да провежда край морето санаториум за деца, застрашени от костно-ставна туберкулоза. Това се случило през 1908 година, когато в курорта „ Св. св. Константин и Елена “ стартира градежът на постройките на санаториума. Лично кралица Елеонора, която през последните години от живота си живее в двореца Евксиноград, взе участие в построяването и обзавеждането на санаториума освен с морална поддръжка, само че и с персонални дарения. Лечебното заведение публично отваря порти през 1909 година и става най-големият детски санаториум на Балканите, който приема деца от цялата страна. Санаториумът се намирал до самия морски бряг измежду зеленината на парка.

Основни за лечебното заведение стават правилата на въздушното лекуване и закаляване, морелечението и калолечението. След като тук са излекувани хиляди заболели деца, а положението на стотици е доста усъвършенствано, „ Св. св. Константин и Елена “ придобива славата на първата морска климатична станция в България. В наши дни курортът предлага богато многообразие от лечебни стратегии, в които се употребяват всички познати фактори за влияние на морето и термалните води върху здравето и укрепването на човешкото тяло.
Първо присъединяване в интернационално туристическо ревю
През 1924 година едноетажният хотел в манастира „ Св. Константин “ е надстроен с още два етажа. Така триетажната постройката за първи път в историята на българския туризъм взе участие в Международното туристическо ревю в Прага през 1928 година
Морелечение и гроздолечение
В крайник с модерните обичаи в Европа, още от края на XIX в. за основаването на гроздолечебни станции в страни с развито лозарство като Германия, Италия и Франция, през 30-те години на XX век в курорта „ Св. св. Константин и Елена “е издигната първата гроздолечебна станция в България, която предложила съчетанието на морелечение и гроздолечение. Още тогава в това начинание се вижда опция за развиване освен на лозарството, само че и за удължение на туристическия сезон. На входа на манастира се издигала арка с надпис на български и немски „ Първа гроздолечебна станция Св. Константин “. Открита е през 1933 г, а измежду летовниците имало българи, чехи и поляци, които идвали тук по лекарско наставление. В края му всеки курортист бил изпращан с пакет грозде като подарък и прелестен спомен от пребиваването му в „ Св. Константин “.
Развитието на курорта „ Св. св. Константин и Елена “ и туризма – от 1908 до наши дни
След изработен разбор за интереса на задгранични туристи да обитават по варненското крайбрежие, през 1933 година са признати регулационният проект и правилникът за извънградската курортна зона. В него е заложено местността „ Св. Константин “ да се трансформира в многолюден и всемирски извънградски курорт с нови първокласни хотели, морско казино, красиви пешеходни алеи по крайбрежието, огромна паркова зона и пространство с почивни станции. Първите сходни здания са почивната станция на телеграфо-пощенските служащи, Полската почивна станция, строена от общината във Варшава, станциите на Учителската каса, Софийското учебно настоятелство и Чиновническо-застрахователното сдружение. За улеснение на курортистите отворила порти и сезонна лятна телеграфо-пощенска станция, откъдето летуващите изпращали писма и картички.

През годините развиването на курорта и на туризма като цяло е към този момент освен местен интерес, а се трансформира и в държавен въпрос, с основаването през 1947 година на бранша „ Стопански туризъм “ в българската стопанска система. В курорта стартира построяването на нови хотели, заведения за хранене, сладкарници, битови заведения, питейни заведения, спортни уреди, тенис кортове, стадиони, открити плувни басейни.

В наши дни, в търсене на пълноценна отмора и на плодородна композиция от море, термални извори и морски климат, хиляди туристи идват в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “ през цялата година, показват от курорта.

Източник: БТА/ Катерина Тотева/ Валерия Димитрова

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР