По случай 145-а си годишнина Министерството на правосъдието организира Ден

...
По случай 145-а си годишнина Министерството на правосъдието организира Ден
Коментари Харесай

Над 240 студенти по право проследиха работата на Министерството на правосъдието

По случай 145-а си годишнина Министерството на правораздаването провежда Ден на отворените порти за студенти от юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Над 240 бъдещи адвокати бяха посрещани от заместник-министър Емил Дечев и началника на кабинета на министъра на правораздаването доктор Борислав Ганчев. През целия ден младежите се запознаваха с работата на дирекциите, които са им забавни – „ Съвет по законодателство “, „ Международна правна протекция на детето и интернационалните осиновявания “, „ Процесуално посланичество на Република България пред Европейския съд по правата на индивида “, „ Международно правно съдействие и европейски въпроси “ и други

Денят стартира с къса " историческа " разходка край портретите на министрите на правораздаването и проявлението на държавния щемпел, полаган от министъра. 



Каква е разликата сред Съда на Европейски Съюз в Люксембург и Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, каква е ролята на държавните сътрудници, (наричани юристи на държавата) пред Съда в Страсбург, с какви проблеми се сблъскват. Тези и доста други въпроси обсъждаха със студентите сътрудниците от дирекция „ Процесуално посланичество на Република България пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург “.

Младежите научиха, че юристите от дирекцията директно реализират представителството пред интернационалния съд. Те са и хората, които наблюдават за осъществяването на неоправдателни решения. Жалбите, които Европейски съд по правата на човека преглежда са с необятна тема – от право на живот, през условия в пандизите, до устройството на гробищните паркове.

„ Това е и една от аргументите практиката по българските каузи да се цитират като основни от Европейския съд “, сподели шефът на държавните сътрудници Милена Коцева.

Агент Ива Станчева-Чинова даде образец със извоювано от България дело в Европейски съд по правата на човека с дейното подпомагане на стажанти студенти по право. 

Дали Европейската заповед за арест (ЕЗА) минава през Министерството на правораздаването, бе един от въпросите на студенти към представителите на дирекция „ Международно правно съдействие и европейски въпроси “. Не, при ЕЗА, както и при Европейската заповед за следствие, има директна връзка сред способените органи на страните от Европейски Съюз, бе отговорът. Различно е, когато става дума за екстрадиция.

Бе презентирано по какъв начин се създава позицията на България пред ЕС; по какъв начин се пази националният интерес пред Съюза; какво съставлява председателството на Европейски Съюз, поемано към този момент един път от България през 2018 година

Акцент бе подложен и върху „ мита за неналичието на самодейна позиция “ на страната пред Европейски Съюз. Като образец бе посочено и основаването на Европейската прокуратура – при неналичието на единогласие, това стана в границите на засиленото съдействие, в началото от 20 страни, измежду които и нашата.

Голям бе и ползата на студентите към работата на Дирекция „ Международна правна протекция на детето и интернационалните осиновявания “. Нейният шеф Милена Първанова срещна бъдещите адвокати със спецификата на активността. Особено внимание беше отделено на отвличането на деца от единия от двамата родители - както татковци, по този начин и майки. Често това са хора със междинен или висок витален стандарт и положително обучение. „ Най-лошото е, че тези родители не осъзнават какви тежки контузии нанасят на личните си деца. В своята бъдеща процедура помнете, че децата не трябва да се използват за никакви персонални цели, а техният интерес е над всичко “, обърна се Първанова към студентите.

Те научиха и за механизмите, по които работи Съветът по интернационалните осиновявания. Съветът дефинира приемно семейство за всяко дете, като оптимално се преценява с потребностите на децата. 



Младите адвокати видяха онлайн какво е законодателно досие и схванаха какъв е пътят на законотворчеството. Директорът на дирекция „ Съвет по законодателство “ доктор Любомир Талев обясни ролята на специалистите в министерството и значимите нормативни актове, по които се работи сега. Беше презентирана и работата на дирекция „ Стратегическо развиване и стратегии “ и ролята на министерството в координацията на политиките в правосъдната система. Въпросите на студентите бяха свързани с това какъв ще е действителният резултат от измененията в Конституцията, какво ще плануват промените в Закона за правосъдната власт, както и какви са стратегиите против домашно принуждение.

Голяма част от студентите демонстрираха интерес към опциите за стаж в министерството.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР