По случай 140-та годишнина от Освобождението на България от турско

...
По случай 140-та годишнина от Освобождението на България от турско
Коментари Харесай

Вече и на Антарктида има паметник на кирилицата

По случай 140-та годишнина от Освобождението на България от турско иго българските българите от 26-ата българска антарктическа експедиция инсталираха монумент на кирилицата на Антарктида.

Паметникът е подложен в непосредствена непосредственост до православния параклис " Св. Иван Рилски " на ледения континент. С слагането на паметника се основава един комплекс на българските духовни полезности на Антарктида.

Издигането на паметника на кирилицата на Антарктида се обмисля от предходната година. Още тогава ръководителят на Българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев съобщи, че паметникът ще символизира другарството сред народите на България и Монголия, както и научното съдействие. " На Антарктида няма войни, всички работим дружно и не се ненавижда. "

 На Антарктида издигаме монумент на кирилицата
На Антарктида издигаме монумент на кирилицата

Заедно с монголците

За да се резервира неповторимата природа и околна среда на континента паметникът е инсталиран в скалите единствено с два болта, без леене на бетон.

Идеята за монтирането на монумент на кирилицата на края на света се осъществя с помощта на дългогодишното българо-монголско съдействие на Антарктида. Заслуги има и персонално монголският дипломат проф. Лхамсурен Дугержав. Припомняме, Монголия е единствената неславянска страна в света, която написа на кирилица. Подобен монумент беше инсталиран и в столицата на Монголия преди две години.

 4,5-метров монумент на кирилицата подвигат в столицата на Монголия
4,5-метров монумент на кирилицата подвигат в столицата на Монголия

Единствената неславянска страна, която написа на кирилица

Монументът е изработен единствено от дарения на българи и монголци. Паметникът тежи към 100 кг и е висок 2.5 метра. В основата на оборудването има херметически затворени стоманени капсули, в които има сложена пръст от Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, София, Варна и от гроба на хан Кубрат в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР