По случай 105-тата годишнина от арменския геноцид в Османската империя

...
По случай 105-тата годишнина от арменския геноцид в Османската империя
Коментари Харесай

Украйна не признава арменския геноцид

По случай 105-тата годишнина от арменския геноцид в Османската империя Министерството на външните работи на Украйна е изпратило по държавните институции документ, в който декларира, че не признава този исторически факт и показва поддръжка за позицията на Турция, предава EA Daily, представени от " Фокус ".
Както написа „ Страна.ua “, в документа попадат подписа на заместник-министътра Васил Боднар. От Министерство на външните работи декларират още, че не признават геноцида поради доста „ справедливи фактори “.
В Киев не имат вяра, че Турция се е опитвала да унищожи изцяло или отчасти арменците като нация, а също така показват, че в Организация на обединените нации формален Ереван поддържа решенията на Русия. От външнополитическото ведомство напомнят, че Армения не признава „ голодомора “ от 1932-9133 за геноцид на украинците.
Министерство на външните работи отбелязва, че този въпрос изисква обективно и намерено проучване от арменската и турската страни дружно.
„ Затова, разбирайки устрема на арменската диаспора да уважи събитията от 1915 година, само че отчитайки гореизложеното, молим за самоограничение от присъединяване във вероятни възпоминателни мероприятия на публично равнище, както и от потребление на термина „ геноцид на арменския народ “ или „ арменски геноцид “, се споделя в документа.
Арменският геноцид е систематично заличаване на етническите арменци на територията на Османската империя по време и след Първата международна война. Според разнообразни данни, в следствие от тези събития умират от 800 хиляди до 1,5 милиона арменци.
Арменският геноцид е приет от повече от 30 страни по света. През 2019 година той е приет и от Съединени американски щати, въпреки и с спогодба за виновността на Русия. В отговор управлението на Турция изрази подготвеност да признае за геноцид изтреблението на индианците в Съединени американски щати.
EA Daily отбелязва, че по отношение на известното стопляне на връзките сред Анкара и Вашингтон формалните лица в Съединени американски щати, говорейки за събитията от 1915 година, заобикалят думата „ геноцид “. Така, президентът Доналд Тръмп използва вместо нея фразата „ огромно клане “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР