По-рано тази седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри промени във

...
По-рано тази седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри промени във
Коментари Харесай

Как новият формат ще попречи на подготовката на отборите за състезанията в Баку?

По-рано тази седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) утвърди промени във формата на спринтовите уикенди във Формула 1, които ще станат факт още за Гран При на Азербайджан.

След измененията отборите ще разполагат със единствено един час за подготовка в хода на целия уикенд, защото втората подготовка бе сменена от втора подготовка, която ще важи единствено за спринта. Така петъчната тренровка остава единствената, в която отборите ще могат да вършат своите проби за целия уикенд, в това число дългите серии от обиколки, които са доста значими за подготовката им за всяко едно съревнование.
 Официално: Формула 1 с нов формат за спринтовите уикенди Официално: Формула 1 с нов формат за спринтовите уикенди
„ Когато имаш единствено една подготовка става на практика невероятно да сбиеш нормалната си стратегия в единствено една сесия. Губиш опцията да се фокусираш върху дългите серии, защото ще би трябвало да наредим вярно целите си “, изясни основният инженер на Мерцедес Андрю Шовлин.

Спортният шеф на „ Черните стрели “ Рон Медоус също изрази сходна позиция, намеквайки, че в този момент отборите ще би трябвало да жертват част от нормалната си стратегия.

„ Ще бъде много комплицирано за инженерите и водачите да намерят верните настройки за квалификациите и надпреварите. Ще би трябвало да създадем допустимо най-вече обиколки в тренировката, тъй че най-вероятно в хода на самата сесия няма да вършим огромни промени в настройките, с цел да могат водачите да са повече време на пистата. Това е един нов метод на работа за тимовете, който дава еднакъв късмет да всички да блеснат “, съобщи Медоус.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР