Джердан Шакири доказа, че е футболист за големите мачове и

...
Джердан Шакири доказа, че е футболист за големите мачове и
Коментари Харесай

Диамантът Шакири

Джердан Шакири потвърди, че е футболист за огромните мачове и остана удовлетворен от красивото си попадение против Шотландия. Двата отбора приключиха 1:1 в мач от група А на европейското състезание по футбол в Германия - резултат, който направи огромни възможностите на " кръстоносците " да излязат от групата.

Ще играе ли той или няма? Това беше един от огромните въпроси преди мача Швейцария - Шотландия. Да, Шакири игра - и вкара превъзходен гол.

А Швейцария е съвсем сигурен участник в елиминациите, откакто събра четири точки и три повече от третия в класирането Шотландия. Лидер в групата е домакинът на европейското състезание Германия с две точки повече преди директния конфликт сред двата отбора в края на този уикенд.

" Радвам се, че съумях да оказа помощ на тима. Създаден съм за огромните мачове и се надявам да бъда запомнен с това ", съобщи Шакири, който се разписва на шести поредене огромен шампионат.

32-годишният футболист на Чикаго Файър, който е роден в Гниляне, някогашна Югославия, се трансформира в единственият футболист (включително и единственият швейцарски национал), който е осъществил най-малко един гол на последните три европейски и три международни шампионати.

Швейцарският национал непроменяемо вкарва най-малко по едно попадение на шампионатите на Стария континент през 2016-а, 2020-а и 2024-а, както и на последните три мондиала през 2014-а, 2018-а и 2022 година. Всъщност нито един европейски състезател не е правил това.

Освен това Шакири е едвам петият футболист с най-вече маркирани попадения отвън наказателното поле на огромни шампионати с националната фланелка – три. Пред него са Лионел Меси, Мишел Платини, Лотар Матеус и Диего Форлан с по четири, както и Ривелино, който има пет гола отвън наказателното поле.

Ето и десетте гола на Шакири на последните шест огромни футболни форума:

10. Екологичен потенциал 2024: Швейцария - Шотландия

" Това е просто Шаки ", съобщи вратарят на швейцарците Ян Зомер.

Това беше - за следващ път чудо от страна на високия 1.65 м " вълшебник ", който се възползва от несполучливо шотландско връщане и стреля непосредствено от към 18 метра. Резултатът: картина, която малко футболисти могат да нарисуват по този метод.

" Помислих си, че мога да шутирам топката в долния ъгъл на вратата и ще видя какво ще стане. След това, несъмнено, тя пасна идеално, там под гредата ".

9. СП 2022: Швейцария - Сърбия

Швейцария се класира на осминафиналите с победа. В 20-ата минута Джердан Шакири получава топката в дясната част на наказателното поле, стреля с левия крайник и я забива ниско в близкия ъгъл. Постига резултат 1:0 по пътя към успеха с 3:2.

" Той е полезност за нашата игра и е необикновено значим за нас. Участваше и в трите гола и можеше да се види неговото духовитост и качество, че може да бъде решителен във всеки един миг ", споделя неговият съотборник Кристиан Фаснахт.

8. Екологичен потенциал 2020: Швейцария - Испания

След историческата победа над Франция на 1/8-финала Швейцария изоставаше от Испания с 0:1 на четвъртфиналите. В 68-ата минута при бърза офанзива отдясно Ремо Фройлер се възползва от невниманието на двама бранители и подаде към точката на дузпата, където Шакири нахлу и вкара за 1:1. В последна сметка Швейцария е отстранена след осъществяване на дузпи.

7 - 6. Екологичен потенциал 2020: Швейцария - Турция

Швейцария се нуждае от победа, с цел да продължи към елиминациите. След като Харис Сеферович направи резултата 1:0 след подаване на Шакири. В 26-ата минута той прати топката в наказателното поле с десния си крайник от отдалеченост.

Турците означиха едно попадение по-късно повече от час игра. Труден миг за Швейцария. Но единствено шест минути по-късно " кръстоносците " контраатакуват. Както и при първия си гол, Шакири стреля от наказателното поле, с цел да направи резултата 3:1.

" Десният ми крайник беше изключително добър през днешния ден, а през второто полувреме имах и прекрасен удар с него. В последна сметка просто съм благополучен, че топката влезе и че съумях да оказа помощ на тима с два гола ", споделя геройт след края на мача.

5. СП 2018: Швейцария - Сърбия

Това е извънредно прочувствен мач, който влиза в историята на швейцарския футбол. Гранит Джака и Джердан Шакири - и двамата от албански генезис, са обиждани и оскърбявани от сръбските почитатели. Те отвръщат на удара, като вкарват голове и вършат жеста с двуглавия орел, до момента в който ги приветстват. В 90-ата минута Шакири не може да бъде спрян, остава хладносръвен и отбелязва победното попадение за 2:1.

4. Екологичен потенциал 2016: Швейцария - Полша

В първия кръг на елиминациите националният тим дълго време изоставаше, преди Шакири да вкара впечатляващ изравнителен гол в 82-ата минута. Попадението за 1:1 беше оповестено за най-красивия гол на европейското състезание. След като изгубиха при дузпите, шампионатът за Швейцария завърши скоро по-късно.

" Никога няма да не помни страстите, които изпитвах в себе си, до края на живота си. Феновете изцяло полудяха, в никакъв случай не съм преживявал такова изтичане на сила на стадиона. Гордея се с този гол, в това число и тъй като беше във значим мач. Където и да отида по света, ме питат единствено за този гол ", споделя Шаки.

1 - 3. СП 2014: Швейцария - Хондурас

Три гола в един мач на международно състезание - и първият е най-красивият. Изминали са единствено шест минути, когато Шакири се отскубва от всички съперници и вкарва с удар с левия крайник. Великолепен гол. В 31-ата минута той удвоява резултата след контраофанзива, а двадесет минути преди края приключва хеттрика си. Шакири изпраща Швейцария до последните 16 мача на международното състезание.

" Това е от огромно значение. Когато вкараш три гола на мондиал, е доста хубаво. Наистина желаех да се показва добре ", декларира щастливият Джердан Шакири.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР