По-рано тази година 27-членният Европейски съюз обеща да увеличи доставките

...
По-рано тази година 27-членният Европейски съюз обеща да увеличи доставките
Коментари Харесай

ЕС вече е доставил на Украйна 224 хиляди от планираните общо 1 млн. снаряда

По-рано тази година 27-членният Европейски съюз даде обещание да усили доставките на по този начин нужните артилерийски снаряди за Украйна, защото силите на Киев са изправени пред дефицит. Неговите членове се споразумяха за проект на стойност 2 милиарда евро за даване на техните ресурси и за стартиране на взаимни поръчки за снаряди, в опит да доставят на Украйна един милион снаряда в границите на 12 месеца.

Съгласно първия стадий от проекта, който се извърши сред 9 февруари и 31 май, бяха планувани 1 милиарда евро на членовете на Европейски Съюз за възобновяване на почти половината от цената на снарядите, предоставени от техните съществуващи арсенали.

" Държавите членки са доставили към 223 800 артилерийски муниции – прецизни муниции с огромен обхват, както и минохвъргачни муниции – както и 2300 ракети от всевъзможен вид ", сподели Петер Стано.

 

Общата стойност на предоставените муниции е за 1,1 милиарда евро, сподели още той. Средствата от фондовете на Европейски Съюз възвърнаха единствено част от тази сума, което допуска, че мярката не е постигнала задачата.

 

Новата численост от петък за изпратените артилерийски муниции е единствено малко над обявите от висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел в края на май 220 хиляди снаряда.

 

Страните от Европейски Съюз имаха период до 15 юли да заявяват своите доставки. Това оставя блока и неговите членове надалеч от задачата от един милион снаряда до идната пролет, показва Франс прес и добавя, че още през февруари няколко столици на Европейски Съюз към този момент бяха скептични по отношение на обещанието да доближат милион, опасявайки се, че няма да съумеят.

 

Съгласно втората част на проекта организацията по защитата на Европейски Съюз договаря за взаимни контракти за доставка с европейски производители на 155-милиметрови снаряди за гаубици, както и за ракети.

 

" Агенцията чака рамкови контракти с промишлеността да бъдат подписани през идващите седмици, което ще разреши на страните членки да вършат поръчки оттова насетне ", показаха от Европейски Съюз. Всички контракти би трябвало да бъдат подписани до края на септември, с цел да попаднат в проекта за доставки на Европейски Съюз.

 

Общо Европейски Съюз и неговите страни членки декларират, че са похарчили към 20 милиарда евро за доставка на оръжия от всевъзможен тип на Украйна, откогато Русия нахлу в нейната съседка през февруари 2023 година

 

Към 25 юли Съединените щати пък са дали повече от 43,7 милиарда $ помощ за сигурността на Украйна, съгласно данни на Пентагона. В четвъртък Белият дом изиска от Конгреса на Съединени американски щати още 13 милиарда $ нови военни разноски за Украйна.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР