По проектобюджета за догодина работим по няколко варианта. След 15

...
По проектобюджета за догодина работим по няколко варианта. След 15
Коментари Харесай

Асен Василев за бюджета догодина: Очаквайте ръст и на заплатите, и на пенсиите

По проектобюджета за следващата година работим по няколко разновидността. След 15 ноември той ще влезе за разискване. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия финансовият министър и съпредседател на „ “.

От думите му стана ясно, че заложеният бюджетен недостиг е в размер на 3%, а на касова основа ще е по-малък.

Бюджетът е разчетен при Брутният вътрешен продукт от 205 милиарда лв.. Очакваме инфлацията да спадне под 5 %, а растежът на приходите да бъде сред 10 и 15%, т.е. чакаме растежът на приходите да изпревари инфлацията. Пенсиите ще се осъвременят по така наречен „ швейцарско предписание и ще се усилят с към 10 %. Като цяло бюджетът ще бъде насочен към напредък, изясни финансовият министър.

Той посочи, че финансовата логичност от последните години е трудът да бъде заплащан добре, като в това време компаниите да бъдат подкрепени да си купят нови машини и по този начин да усилят своята продуктивност.

увери, че държавното управление работи извънредно интензивно за приемането на България в еврозоната и Шенгенското пространство.

„ Българите схванаха, че няма нищо ужасно в еврото, само че ще продължим с разяснителната акция. Много е значимо преди самото влизане да е ясно какво ще се случи. Били сме първо вързани с дойчемарката, след това с еврото “, напомни министър Василев.

На въпрос дали тази година пенсионерите ще получат коледни надбавки към своите пенсии, финансовият министър отвърна само, че „ в политиката на държавното управление е заложено трайно нарастване на пенсиите “.

Относно парите за просвета съобщи, че бюджетът за просвета е повишен с над 50% и акцентира, че средства „ ще има там, където има резултати “.

Министърът на финансите сподели, че данъчната политика няма да се трансформира, а Национална агенция за приходите е събрала с към 16% повече налози, в сравнение с предходната година.

По проблема с „ Лукойл “ Василев уточни, че тази година компанията ще вкара в хазната над 400 млн. лв. налози.

По тематиката с машинното гласоподаване финансовият министър напомни, че до момента постоянно заместник-министърът на електронното ръководство е бил този, който е сертифицирал машините и изрази недоумението си за какво този път от ЦИК са видели в това проблем.

В края на изявлението акцентира, че „ държавното управление съществува, с цел да работи за ползите на България “.

Заслужава си кабинетът да продължава да съществува до тогава, до момента в който създава резултати. В момента той съществува, макар политическото опълчване. Има цели, които са по-важни от тяснопартийните цели. Отношенията тук не са кой кого поддържа в дадена борба. Мен ме интересува, когато създадем бюджета, той да е добър за България и бизнеса, приключи министър Василев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР