По проект Съхраняване и популяризиране на местни обичаи и традиции

...
По проект Съхраняване и популяризиране на местни обичаи и традиции
Коментари Харесай

Представят обичая Гонене на змей в Георги Дамяново

По план „ Съхраняване и разпространение на локални традиции и обичаи на територията на МИГ „ Стара планина ", изпълняван в общините Георги Дамяново, Чипровци, Чупрене и Ружинци и финансиран от фондовете на Европейски Съюз, в Георги Дамяново ще бъде показан обичаят „ Гонене на дракон “, заяви кметът на общината Нина Петкова.
Обичаят ще бъде изпълнен на 10 юни по време на фолклорния събор „ Свидня “, на който ще се изявят доста певчески и танцови групи и ансамбли от цялата страна.
В предишното обичаят „ Гонене на дракон “ се е изпълнявал при дълготрайно засушаване и е бил присъщ за региона на община Георги Дамяново и други селища от Северозападна България. До него се е прибягвало, в случай че сушата не отстъпва даже след осъществяване на нормалните обреди за предизвикателство на дъжд – молебените Пеперуда и Герман. Вярвало се е, че причина за засушаването е дракон, който има власт над дъждовете и се е заселил в някоя къща в селището. За прогонването му се събира тайфа от млади и мощни мъже, които обикалят домовете и хамбарите и мушкат с тоягите си във всяко ъгълче, посочи Петкова.
По същия план за разпространение на локалните обичаи в Чипровци ще бъде построена апаратура за проявление на чипровски килими навън, заяви кметът на Чипровци Пламен Петков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР