По предварителни данни за имиграцията в Австрия през миналата година,

...
По предварителни данни за имиграцията в Австрия през миналата година,
Коментари Харесай

Австрия - все повече мигранти подават молби за убежище и веднага се местят в друга държава от ЕС

По предварителни данни за имиграцията в Австрия през предходната година, обявени от АПА и представени в медиите, броят на лицата, които подават молба за леговище, само че по-късно неотложно се реалокират в друга страна от Европейски Съюз, още веднъж е повишен доста, предава Българска телеграфна агенция.

Министерството на вътрешните работи и неправителствената организация „ Координация по въпросите на убежището “ са на мнение, че Австрия не е " дестинация номер едно ".

Общият брой на молбите за леговище през предходната година е 58 698, което е с 48% по-малко, в сравнение с за 2022 година Министерството на вътрешните работи е обяснило този факт за електронния уебсайт ОРФ с подхванатите ограничения, като да вземем за пример битката с контрабандата, и с обстоятелството, че се дават единствено компенсации в натура.

Освен това не всички бежанци, регистрирани в Австрия, желаят да останат тук. За това свидетелства фактът, че е изминал срокът за решение на процедурата за към 31 000 души - повече от половината от всички молби. По предписание това са бежанци, чиято цел е била друга страна и са отпътували от Австрия.

Експертът по въпросите на убежището Галхайтнер-Герц от организацията „ Координация по въпросите на убежището “ е изтъкнал, че броят на тези, които не остават в Австрия, е изключително висок измежду афганистанците. Това е необичайно, защото те имат " на практика закрепено право на статут на протекция " и затова на по-високи обществени помощи. Въпреки това 70% от тази група също биха се преместили. За Гахлайтнер-Герц това ясно демонстрира: " Така нареченият привлекателен фактор не е толкоз мощен ".

От общо близо 26 500 души през предходната година леговище в Австрия са получили 16 787 души, а статут на субсидиарна протекция - 8011 души. На към 1750 души е било позволено да останат в Австрия по аргументи, заслужаващи особено внимание. В съпоставяне с 2022 година данните за леговище подхождат на нарастване с 4500 души (или 21%). Отказите за даване на леговище са се нараснали с 18%. От друга страна, при статута на субсидиарна протекция и специфичните аргументи негативните решения са намалели надлежно с 38% и 31% спрямо 2022 година

Според Гахлайтнер-Герц нарастването на броя на делата за леговище и субсидиарна протекция се дължи на обстоятелството, че през 2022 година са били прегледани доста молби от индийци и от индонезийци, които са имали малко вероятности за позитивно решение. През 2023 година все по-често са били обработвани " по-перспективни случаи ".

За специалиста данните за 2023 година също демонстрират, че недоволството за претоварване на системата не е правилно. Не съществува " закъснение " на необработени случаи. Въпреки че в края на 2022 година е имало 53 000 висящи каузи, а по-късно през последните дванадесет месеца са добавени още 60 000 каузи, на 31 декември 2023 година към момента са били висящи малко под 39 000 каузи. Това значи, че единствено през миналата година са били завършени към 74 000 първоинстанционни производства.

В Австрия са пристигнали доста повече мъже - малко под 32 000 спрямо близо 7000 дами. Около 19 800 лица, търсещи леговище, са били малолетни, като към 5100 от тях са били непридружени. В тази група попадат най-много бежанците от Афганистан. Повече от половината от всички претенденти попадат във възрастовата група от 18 до 35 години.

Най-често срещаната страна на генезис е Сирия, следвана от Афганистан и Турция. Индия се подрежда на осмо място, макар че през 2023 година нито един претендент от тази страна не е получил леговище. От Мароко позитивно оценените молби са 10. Бежанците от Сирия имат най-големи шансове да получат леговище, като делът на приетите молби е 61%.

В началото на годината 78 800 души са получили базова осигуровка. Това е доста по-малко, в сравнение с по същото време на предходната година, когато те са били съвсем 93 000. До момента най-голямата група, получаваща базова осигуровка (основна обществена подкрепа) са 40 000 разселени лица от Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР