По предложение на Министерството на здравеопазването е увеличен броят на

...
По предложение на Министерството на здравеопазването е увеличен броят на
Коментари Харесай

Повече професионалисти по здравни грижи ще обучават догодина у нас

По предложение на Министерството на здравеопазването е повишен броят на местата в професионално направление „ Здравни грижи “ и „ Обществено здраве “ за специалностите „ Медицинска сестра “, „ Акушерка “ и „ Управление на здравните грижи “. Това оповестяват от държавната пресслужба, като информацията визира идната образователна година.

Проблемът с експертите по здравни грижи у нас е сериозен от години и продължава да се задълбочава. По данни на Национален статистически институт за 2022 година броят на медсестрите у нас е под 29 000, при нужни на системата още 40 000 по данни на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Ситуацията при акушерките също е сериозна и въпреки през 2021 година и 2022 година техният брой да остава релативно непрекъснат – малко под 3300, през годините дефицитът на тези експерти също стана осезателен.

Цялостното нарастване на местата за първокурсници през идната година е с 1289. Освен в посоки от здравния бранш, се усилват също по този начин местата за първокурсници по специалности от професионално направление „ Информатика и компютърни науки “, както и по професионални посоки „ Военно дело “ и „ Национална сигурност “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР