По предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

...
По предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Коментари Харесай

Правителството спря процедурата за концесия на летище Пловдив

По предложение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията държавното управление приключи процедурата за концесия на летище Пловдив.
Процедурата е открита с решение на Министерски съвет от 30 декември 2016 година с концесионер участника в процедурата за даване на концесия – Обединение (Консорциум) сред „ Хайнан” и „ Пловдив Еърпорт Инвест”. Класираният преди всичко участник е уведомил за невъзможността да подписа концесионен контракт, оповестяват от пресслежбата на кабинета.
Новият министърът на превоза Росен Желязков предложи на Министерския съвет да приключи процедурата за концесия на летище Пловдив предходната седмица. Мотивите за решението са, че процедурата следва да бъде съобразена и извършена в сходство с новия Закон за концесиите, с който се вкарват разпореждания на европейска инструкция за възлагане на контракти за концесии. Настоящата процедура за възлагане на концесия на летище Пловдив беше открита и извършена по разпоредбите на анулирания Закон за концесиите, обясниха от транспортното министерство.
С днешното решение държавното управление показва, че процедурата е открита и следва да завърши при изискванията на анулирания Закон за концесиите.
Законът за концесиите (отм.) слага в оперативната автономия на концедента (Министерския съвет) да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата да подписа концесионния контракт.
Налице е основна разлика в офертите на участниците, класирани надлежно на първо и второ място, показва се в решението на кабинета – по мярка на вложенията, на концесионното заплащане.
Новият Закон за концесиите е признат след приемане на решението на Министерския съвет за разкриване на процедура за даване на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно целесъобразно е процедурата за даване на концесия на летище Пловдив да бъде извършена при изискванията и по реда на новия Закон за концесиите.
Концесионният контракт е дълготраен, открива трайна връзка сред страните, като упованията са за съществени вложения, развиване на летището и възстановяване на качеството на летищните услуги. Това допуска резистентност на контракта, показва се в претекстовете към решението на кабинета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР