По познатата схема чрез преходни разпоредби ДПС и ГЕРБ правят

...
По познатата схема чрез преходни разпоредби ДПС и ГЕРБ правят
Коментари Харесай

В мътни води: ГЕРБ и ДПС улесняват мащабното строителство без еко контрол

По познатата скица посредством преходни разпореждания Движение за права и свободи и ГЕРБ вършат оферти за промени в Закона за запазване на околната среда, с които фрапантно лимитират опциите за отбрана на околната среда и здравето на хората. 

За това сигнализираха от " Зелено придвижване ", част от " Демократична България ".

Предложението е импортирано сред двете четения, като цели изменение на Закон за опазване на околната среда през Закона за поощряване на вложенията и се прави в последния миг. 

На 3 март 2024 година 49-о Народно заседание приема на първо четене Закон за поощряване на вложенията, като месец по-късно, на 4 април, с оферти към него преди окончателното му приемане в преходни и заключителни разпореждания народни представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират промени в Закона за устройство на територията, в Закона за силата от възобновими източници, както и радикални промени в Закон за опазване на околната среда, които няма еднопосочно да насърчат вложителите, само че изцяло ще обезсмислят оценките за влияние върху околната среда (ОВОС) на капиталовите планове, показват от ЗД.

Към момента процедурите по Закон за опазване на околната среда са единствените, които обезпечават предпазен надзор както за запазване на природата, по този начин и за обезпечаване на здравословна среда за живот. От 2011 година – след анулация на Наредба №7 за здравните отстояния по Закона за здравето, процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда са и единствените, които ревизират дали капиталово предложение е прекомерно покрай жилища и има опция да утежни трайно средата за живот посредством увреждане на въздуха, водата и почвите наоколо до обитаеми места.

С предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи се планува:

1. Решенията за нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда и решенията по Оценка на въздействието върху околната среда да важат не 5, а 15 години: по този начин те ще разрешават даже при изменени параметри и повишено застрояване даден план да не бъде оценен наново и да се пренебрегне кумулативния резултат от голям брой позволения в една територия.

" За 15 години едно вилно населено място в планината може да се е трансформирало в приблизително огромен град и въздействието на един хотел, който при първичната оценка би бил единствен в региона, няма да е сравнимо с въздействието на същия хотел в претрупаната екосистема 15 години по-късно ", дават образец " зелените ". 

2. Редица огромни планове да не подлежат на обжалване на втора правосъдна инстанция – принцип, който трябваше да отпадне от 1 юли 2024 година, само че в този момент депутатите се отмятат от думата си, дадена за тази мярка за бистрота, която отложиха при последните промени в Закон за опазване на околната среда през 2022 г. 

3. И двете препоръчани промени съставляват намаляване на степента на природозащита, което е в прорез с правото на Европейския съюз, което изисква нейното усилване (чл. 3, алинея 3 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) и член 191 от Договора за Функционирането на Европейския Съюз (ДФЕС). В несъгласие с правилата на екологичното право под благовидния претекст за възстановяване на административните процедури се планува одобрение на големи по своя мащаб планове с безмълвно единодушие, т.е. единствено с приключване на някакъв период и без никаква оценка от способния орган по околна среда.

" Тоест, от една страна Министерство на околната среда и водите и неговите структури са оставени недофинансирани години наред, което води до липса на административен и експертен потенциал, а от друга периодите се понижават двойно и се планува при липса на изговаряне да се смята, че съответният голям план е позволен. Освен това ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират тройно нарастване на периодите на годност на влезлите в действие решения по Оценка на въздействието върху околната среда от 5 на 15 години. Това опонира жестоко на смисъла на процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда, които следва да преценяват всички рискове за околната среда и здравето на хората към избран миг.

4. Като " още по-фрапиращо " от ЗД дефинират предлагането решения по Оценка на въздействието върху околната среда, които по настоящия закон са изгубили правно деяние, да бъдат възкресени.

" По този метод ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да възкресят даже отречения и изгубил финансиране план за изгаряне на 180 000 тона боклуци в София, като не престават валидността на същия, откакто е изминал срокът по настоящия закон. Очевидно тези оферти опонират на основополагащи правни правила и целят облагодетелстване на избрани стопански ползи ". 

Радикалните промени в основния за природата на България Закон за опазване на околната среда са препоръчани и по процедурно неприемлив метод, показват още от ЗД. Тоест - когато искаш да скриеш една корекция от обществеността, я слагаш в заключителните разпореждания на различен закон, който няма общо с тази материя.

Предложенията нито са авансово обсъждани, дори повече - импортирани са и в последния вероятен миг. В добавка, в този момент в Народното събрание са " мътни води ", тъй като към този момент няма болшинство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР