По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент

...
По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент
Коментари Харесай

След президента и служебният премиер Димитър Главчев излезе с позиция за Северна Македония

По мотив церемонията по встъпване в служба на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и кардинално на договореностите сред Европейския съюз и Република Северна Македония.

Това се показва в известие от държавната пресслужба.

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите би трябвало прецизно да се извършват.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

Убедени сме, че европейската вероятност на Република Северна Македония ще зависи напълно от всеобхватното осъществяване от нейна страна на утвърдените от всички договорености от юли 2022 година.

Припомняме, че след изборите, извършени в РСМ, на власт пристигна дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, която като се изключи че се чака да сформира държавно управление взаимно с някоя от албанските партии, завоюва и президентските избори с представител Гордана Силяновска. Тя победи настоящия президент Стево Пендаровски с 69% от гласовете на балотажа предходната сряда.

Споразумението с България също бе измежду проблематичните тематики за ВМРО-ДПМНЕ в акцията, като всички представители на победилата партия направиха изказвания в посока предоговаряне на Преговорната рамка с Европейски Съюз, която включва и проблематичните моменти с България.

Основните послания на водача на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в изявление пред македонската телевизия " Канал 5 " бяха в посока предоговаряне на изискванията и изчакване в България да пристигна на власт " някой по-разумен ". Мицкоски разяснява и позицията на служебния министър председател Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР