По повод Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме

...
По повод Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме
Коментари Харесай

Безплатни консултации за хора с диабет и предиабет в ИСУЛ

По мотив Световния ден за битка с диабета, който означаваме на 14 ноември, Клиниката по ендокринология, заболявания на обмяната и диететика към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ афишира безвъзмездни съвещания за хора с диабет и риск от развиване на диабет. Това оповестиха от лечебното заведение.

Консултациите ще се организират на 14 и 15 ноември 2023 година в кабинет 214 (в приемно-консултативния бранш на болницата) сред 12:00 и 16:00 часа.

По време на прегледите ще се мерят кръвна захар и индикатори на телесна маса и ще се получат рекомендации за лекуване и диета.

Тази година акцентът на акцията в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е върху предиабета.

Предиабетът е гранично положение, в което равнищата на кръвната захар са по-високи от естествените ( сред 5,7 и 6,4%), само че не толкоз високи, че да бъде сложена диагноза Диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо положение, 50% от хората, диагностицирани с него, има възможност да развият диабет вид 2 през идващите пет до 10 години.

Около 519 хиляди души са пациентите, които са диагностицирани с диабет в България. Предполага се, че 134 хиляди души към момента не знаят, че имат диабет, а 235 хиляди са в положение на предиабет. За разлика от други болести, които имат ясни проявления и за които пациентите търсят помощ, нито диабетът, нито предиабетът имат признаци. В множеството случаи хората напълно инцидентно схващат, че равнището им на кръвна захар е рисково нараснало. Затова експертите поучават най-малко един път годишно всеки да изследва равнището на кръвната си захар.

Колко съществено положение е предиабетът?
Хората в положение на предиабет имат:

ü  15% по-висок растеж от развиване на сърдечно-съдово заболяване

ü  16% по-висок риск от коронарна артериална болест (по-позната като артериосклероза)

ü  14% по-висок риск от инсулт

ü  Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване

ü  Повишена заплаха от заболяване на очите, защото високите равнища на кръвната захар повреждат дребните кръвоносни съдове в задната част на очите

ü  Предиабетното положение е тясно обвързвано със половата дисфункция при мъжете

Клиниката по ендокринология, заболявания на обмяната и диететика е една от водещите в страната в лекуването освен на диабета, а и на предшестващите или съпътстващите му положения каквито са предиабета и метаболитния синдром. Освен клинично лекуване на болесттите, свързани с нараснали равнища на кръвната захар, лекарите от клиниката изготвят за пациентите и самостоятелни диетични режими, съобразени с съответните им потребности.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР