По повод Световния ден на бъбрека, който тази година ще

...
По повод Световния ден на бъбрека, който тази година ще
Коментари Харесай

Безплатни прегледи в УМБАЛ Св. Иван Рилски по повод световния ден на бъбрека

По мотив Световния ден на бъбрека, който тази година ще отбележим на 14 март, в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” започват безвъзмездни прегледи за бъбречни болести.

Те ще се организират от 11 до 19 март 2019 година (без събота и неделя) от 15:00 до 17:00 часа в кабинет N6, ет. 1. Необходимо е авансово записване на тел. 02/952 38 33.

По този метод болничното заведение се причислява към международната акция, която през 2019 година е под надпис „ Бъбречно здраве за всички и на всички места ”. Тя подчертава върху предварителната защита като главен фактор за попречване на хроничната бъбречна непълнота (ХБН).

Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни болести (ХБЗ) по света. В световен мащаб те са причина за гибелта на 2,4 млн. индивида годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функционалността на тези, витално значими органи.

Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано в точния момент, то може да прерастне в бъбречна непълнота. Бъбречната непълнота се разделя на пет етапи. Във фаза І и ІІ положението може да се управлява сполучливо, благодарение на подобаваща терапия и смяна в метода на живот. За страдание 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато към този момент са налице признаци и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице цялостен отвод на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вид е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.

Специалистите назовават хроничните бъбречни болести „ тихият палач ”, защото могат да се развиват безсимптомно в продължение на години. Единственият метод да бъдат открити в точния момент, преди развиването на тежки затруднения, са постоянните проучвания на урина и съвещания със експерт.

Никой не е застрахован от развиването на хронична бъбречна непълнота. Все отново има рискови групи, при които тази възможност неведнъж нараства. Около 35% от диабетиците и 25% от хипертониците рано или късно доближават до това положение. При тях лекуване е по-сложно, защото при назначението на терапия лекарите би трябвало да се преценяват и с главното заболяване. Затова съветът е наложително да изследват бъбречната си функционалност най-малко 2 пъти годишно.

„ В нашата клиника за пациентите с диабет с изключение на лекуване на бъбречното заболяване, наложително вършим оценка и лекуваме редом покачвания сърдечно-съдов риск, който съществува при този вид заболели ”, изяснява доцент Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”.

Заседналият метод на живот, несъразмерната консумация на сол (повече от 1 чаена лъжичка на ден), както и известните в последно време диети с високо наличие на белтъци, също са измежду рисковите фактори за развиване на заболяването.

Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” е една от водещите в страната. В нея с изключение на нефролози, работят още лекари със компетентност ендокринология, кардиология, имунология и вътрешни заболявания, което разрешава едно по-всеобхватно наблюдаване на положението на пациентите. Тя наследява Клиниката по терапия на вътрешните заболявания, основана през 1986 година от проф. Н. Беловеждов, която е била с по-широк профил: имало е поделение по кардология, гастроентерология, клинична фармакология, ендокринология. Затова и най-отличителната линия на актуалната клиника е този по-широк обсег.

Изисквания за безплатните прегледи:

Консултациите ще се организират всеки работен ден от 11 до 19 март 2019 година в каб. N6, ет. 1 на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”. Необходимо е авансово записване на тел. 02/952 38 33.

Пациентите би трябвало да носят със себе си следните проучвания:

1. Обикновено проучване на урина

2. Изследване за креатинин, уреа и пикочна киселина в кръвта

3. За диабетиците - проучване на кръвна закар (по опция, не е задължително).

Не е належащо направление от персоналния доктор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР