По повод светлия християнски празник кметът на община Пещера Йордан

...
По повод светлия християнски празник кметът на община Пещера Йордан
Коментари Харесай

Кметът на Пещера и екипът му присъстваха на тържествената Света литургия, отслужена в храм „Успение на Света Богородица“

По мотив светлия християнски празник кметът на община Пещера Йордан Младенов и екипът му участваха на тържествената Света литургия, отслужена в храм „ Успение на Света Богородица “ в Пещера.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуща земния живот и отива при сина си.

Младенов сведе глава пред иконата на светицата и възпламени свещ за здраве, шанс и честити дни на околните си и на всички съграждани. Заедно с десетките богомолци и миряни, множеството от тях дами пристигнали в храма, с цел да се помолят на Дева Мария – закрилница на семейстата, Младенов се помоли за мир, триумфи във всяко начинание, благоденствие, съгласие, светли и плодородни дни.

Десетки поданици и посетители на града се стичат с цел да възпламенят свещ пред иконата на Богородица и да участват на литургията водена от локалните свещеници. Освещават се обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми и очакване в сложното съществуване. Миряните подаряват на Църквата кърпи и пари.

Мария е най-популярното женско име в Пещера – носят го близо 605 дами. В Радилово ще честват 43, а в К. Димитриево 8 дами с името Мария.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР