По повод предстоящата столична премиера на филма Слънчев бряг: Експрес

...
По повод предстоящата столична премиера на филма Слънчев бряг: Експрес
Коментари Харесай

Предстои премиера на „Слънчев бряг: експрес към ада“ - филм за най-зловещия концлагер в комунистическа европа

По мотив идната столична премиера на кино лентата „ Слънчев бряг: Експрес към Ада “, основателите оферират забавна информация за продукцията. Прожекцията е на 21-и май, неделя, от 18 часа в G8 – Cinema, София.

Това е документален филм на режисьора Степан Поляков за най-зловещия концентрационен комунистически лагер в Източна Европа. Концлагерът е построен за часове през 1959-а край град Ловеч и действа до 1962-а. През него минават непостоянен брой съперници на комунистическата власт, свободомислещи младежи, наклеветени жени…

За разлика от останалите концлагери „ Слънчев бряг “, както с горчива подигравка е кръстен от лагеристите, не е заведен към нито едно ведомство. На процедура той е частен концлагер на тогавашния зам.- министър на Министерство на вътрешните работи Мирчо Спасов. Средната дълготрайност на престояване е сред два и пет дни. Лагеристите безусловно са смазвани от работа на каменната кариера. Но тук никой не търси продуктивност. Всичко е пъклен садизъм, споделя режисьорът Степан Поляков.

Удоволствието на надзирателите вечер е да разиграят на комар ориста на лагеристите - кой е този, който ще почине на другия ден, а след това тялото му изхвърлено на прасетата във фермата на другия концлагер – в Белене. Екипът на кино лентата разкрива извънредно мрачни свидетелства и неповторими архивни фрагменти. Тъй като няма оживели концлагеристи към този момент, нито документи или пък здания, екипът на документалния филм е заставен да снима съвсем игрално кино. Жанрът е настоящият през днешния ден по света докудрама.

Наложи се още преди да съм събрал екипа си да заявя: „ Започвайте да строите “, усмихва се Поляков. И на съвсем същото място, където е била злокобната сграда над Ловеч, локална строителна компания по свидетелски мемоари подвига копие на концлагера.

Главните облици в сюжета са именитият, знаменит цигулар Александър Николов – Сладура, доста известната тогава актриса Надя Илкова /Дункин/, а от надзирателите – майор Николай Газдов и Юлия /Хубавата/ Ръжгева. Партиите за цигулка и главната тематика е на филмовия композитор на столетието Митко Щерев. Двамата със Степан Поляков са работили и преди – по документалната кино сага за историята на Третото Българско царство – „ Съ нами Богъ “. Останалите музикални пиеси са на Валери Пастармаджиев / “Велко “, „ Тетрадките на поп Тетрад “/. Сценарист е Степан Поляков, а концепцията е на Александър Перпелиев / “София – историята на Европа “, „ Градът на Живата магия “/.

Главен оператор е Божидар Симеонов / “Света Елена – от Бурагара до Йерусалим “/.

В облика на майор Газдов се превъплъщава звездата от Народния спектакъл Йордан Петков – Дуньо. В останалите функции са актьорите от Драматичен спектакъл Ловеч – Анастас Жайгаров, Марина Георгиева, Ива Кирова и други. Диктори са едни от най-популярните гласове в дублажа Георги Георгиев–Гого и Надя Полякова, както и именитият английски ска-музикант Майкъл Блек. Консултанти са трима изключителни историци Бисер Банчев от Института по Балканистика към Българска академия на науките, професор Евелина Келбечева и създателят на енциклопедичното издание за концлагера в Белене „ Белене 1949-1987 “ Борислав Скочев. Изпълнителен продуцент е Вивиан Бояджиева / “Светът е Берое “, „ Битката на Героя и Предателя “/, шеф продукция Юлия Николова / “Съ нами Богъ “, „ Капитаните печелят против генералите “/, режисьор по монтажа – Лъчезар Костов / “Бомбардировките над София “, „ Случаят Кюри “/. Във кино лентата взе присъединяване и неотдавна умрелият финален оживял пандизчия от „ Слънчев бряг “ бай Кольо Вутов.

Продукцията е взаимен план на Община Ловеч, Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп и Община Белене.

Премиерата е на 21-и май, неделя, от 18 часа в софийския кинокомплекс G8-Cinema /ул. „ Гладстон “ №8/. Продуцентите взеха решение да създадат жест в памет на жертвите на концлагера и тази прожекция е изцяло безвъзмездна. Те чакат мнозина от околните им…

Зад събитието стои Фондация „ Център Надя “, фондация, която носи името на мъченицата на комунистическия режим Надя Илкова /Дункин/.

Трейлър на кино лентата тук.

https://www.youtube.com/watch?v=iRcfrwawctk&t=58s&ab_channel=documentarybg

Спомените на чичо Кольо, дни преди да почине, тук

https://www.youtube.com/watch?v=x8dVGl8RWR8&t=244s&ab_channel=documentarybg

Община Ловеч, пресцентър
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР