По повод обявеното от Путин присъединяване на четири украински области

...
По повод обявеното от Путин присъединяване на четири украински области
Коментари Харесай

С какво са важни четирите украински области, за които Путин обяви, че се присъединяват към Русия

По мотив оповестеното от Путин присъединение на четири украински области към Русия, организация Франс прес показва някои основни детайлности за тях.

Луганск и Донецк

Тези две области са обитаеми най-вече с хора, които приказват на съветски език, и дружно образуват Донбас - индустриалния басейн на Украйна. От 2014 до тази година в Донбас имаше спор сред проруските сепаратисти и украинските сили.

През февруари тази година обаче Владимир Путин призна независимостта на сепаратистите и оправда нахлуването на 24 февруари с нуждата популацията, което приказва на съветски, да бъде избавено от хипотетичен геноцид.

Преди войната Луганска област имаше население от 2,1 милиона души. Тя граничи от три страни с Русия и съгласно Киев от началото на съветската атака напролет и при започване на лятото Москва е открила надзор над близо 98 % от територията.

Четирите области, в които бяха проведени референдуми, са тези, в които съветският надзор е най-силен, макар че бе реализиран на цената на тежки военни загуби.

В рамките на контраофанзивата си от началото на този месец, с която освободиха огромна част от прилежащата Харковска област, украинските сили си върнаха и дребна част от Луганска област.

 Снимка: БТА

Съседната Донецка област, в която също имаше референдум, преди войната имаше население от 4,1 милиона души, а регионалният център Донецк е третият по величина град в Украйна.

Преди съветското навлизане близо половината област беше под контрола на сепаратистите. Понастоящем към 67 % от територията е под контрола на Москва и съдружниците, които превзеха и пристанищния град Мариупол, който бе унищожен от обсадата и от бомбардировките на съветските сили.

 Снимка: AP/БТА

Запорожка област

В тази област, която граничи с Черно море, се намира най-голямата нуклеарна централа на Украйна, която е ситуирана на брега на река Днепър. Преди войната популацията на региона беше 1,63 милиона души.

Запорожка област е тази област, в която съразмерно съветският надзор е минимален - 63 % от територията са под контрола на Москва и военната администрация.

Най-големият град в региона, Запорожие, е под контрола на украинските сили, само че най-голямото регионално пристанище, Бердянск, е в ръцете на Русия.

Голямата нуклеарна централа в Запорожка област е под контрола на съветската войска от март. Оттогава насетне двата лагера се упрекват един различен за това, че я обстрелват и че основават риск от нуклеарна злополука. Увеличават се апелите за демилитаризирането на централата, само че към този момент няма резултат.

 Снимка: Скрийншот

Херсонска област

Около 83 % от Херсонска област, най-западната от украинските области, следени от Москва, и регионалният център Херсон бяха завладяни от Русия още в първите дни на войната.

Херсонска област, която е извънредно значима за украинското земеделие, е от стратегическа значимост за Москва, защото граничи с Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 година

Превземането на Херсонска област, паралелно с крайбрежните региони на Запорожка и Донецка област, даде на Русия опция да подсигурява териториалната съгласуваност на всички райони в Украйна, които са под съветски надзор, в това число и Крим, с територията на Руската федерация.

Украинските сили правят контранастъпление в Херсонска област и съумяха да отбележат там някои триумфи през последните месеци. Те да вземем за пример повредиха мостовете над Днепър, които се намират в покрайнините на Херсон, и по този начин прекъснаха снабдителните линии на съветските сили.

Освен това се усилва броят на атентатите против съветски представители и представители на проруските сили, като някои от тях бяха убити.

 Снимка: БТА/AP

Франс прес,

Превод: Божидар Захариев, БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР