По повод Деня на българската дипломатическа служба заместник министър-председателят и

...
По повод Деня на българската дипломатическа служба заместник министър-председателят и
Коментари Харесай

Мария Габриел: Авторитетът на България е приоритетът на външната политика на страната

По мотив Деня на българската дипломатическа работа заместител министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел провежда публично събитие, посетители на което бяха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, министри и посланици. Президентът на Република България Румен Радев изпрати приветствен адрес до гостите на събитието.

„ В днешния ден се сливат история, настояще и бъдеще. Отбелязваме Указа на княз Александър I от преди 144 години, с който е сложено началото на българската дипломация като държавна работа и са изпратени първите дипломатически представители в чужбина . На тази дата отдаваме респект към делото на генерации български държавници и дипломати. Те са „ строители " на външната ни политика, дали своя принос за престижа на родината ", съобщи Мария Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи показа целите на външната политика на Република България. Сред тях тя открои дейното участие на България в Европейски Съюз и НАТО, като акцентира, че участието в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България.

Министър Габриел благодари на присъстващите дипломати и открои изгодата от положителните двустранни връзки и стратегически партньорства в разнообразни области с страните в Европейски Съюз и отвън него. Вицепремиерът сложи явен фокус и върху обществената и културната дипломация.

„ Дипломацията е един от основните знаци на българската държавност. Външната политика, която тя осъществя, се образува като резултат от общонационално координирано изпитание, за което в цялостна степен важи правилото „ Съединението прави силата ", разяснява още Мария Габриел.

В умозаключение, тя обърна внимание на нуждата дипломатическата работа и външната политика на България да станат притегателни за знаещи и стимулирани младежи, които работейки за България, да имат благоприятни условия за стабилно кариерно развиване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР