По повод 14 февруари започва вторият етап на Националната антиСПИН

...
По повод 14 февруари започва вторият етап на Националната антиСПИН
Коментари Харесай

Над 250 000 души са се изследвали за ХИВ през миналата година

По мотив 14 февруари стартира вторият стадий на Националната антиСПИН акция, осведомят от Министерството на здравеопазването.

Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични ограничения и тази година самодейностите – част от акцията, ще се проведат най-вече онлайн. Доброволците на Българския юношески Червен кръст ще отбележат Деня под мотото #обичай безвредно, с акцентиращи върху значимостта на безвредното полово другарство, репродуктивното здраве и предварителната защита на рисковото полово държание прояви. Подробна информация за самодейностите е оповестена на уеб страницата на БЧК, както и на страниците на регионалните червенокръстки организации в обществените медии.

Ежегодно Националната антиСПИН акция се организира в 4 стадия. Първият стадий стартира на 1 декември – Световен ден за битка против СПИН, вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) започва третият стадий. Четвъртият, заключителен стадий, е лятната антиСПИН акция.

През 2021 година изследвани и разбрали своя ХИВ-статус са над 250 000 души. От началото на актуалната година до 4 февруари са открити нови 19 ХИВ-серопозитивни лица. В България през интервала 1986 – 2021 година са регистрирани общо 3721 лица с ХИВ зараза.

И през 2021 година 93% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по полов път, а 6% са се инфектирали при инжекционна приложимост на опиати.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година - 35%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 26%. Броят на новорегистрираните мъже е над шест пъти по-голям от броя на дамите.

Към 31 декември 2021 година общо 1950 лица с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1921 (98,5%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

България е страна с ниско разпространяване на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население през 2020 година у нас е 2,9, a междинният индикатор за страните от Европейски Съюз е 3,3.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР