По последни данни Русия е дом на около осемстотин вида

...
По последни данни Русия е дом на около осемстотин вида
Коментари Харесай

13 птици, които се срещат само в Русия

По последни данни Русия е дом на към осемстотин типа птици, само че единствено долуизброените се считат за „ендемити“, което значи, че не могат да бъдат открити на никое място другаде. 
13. Охотски и пепеляв водобегач
 Jason Thompson (CC BY 2.0), Ariefrahman (CC BY-SA 4.0)

Тези птици принадлежат към извънредно разнообразното семейство на водните птици бекаси. Охотският водобегач живее в Охотско море и на остров Сахалин, а пепелявият водобегач се развъжда в планините на Североизточен Сибир (включително платото Путорана), Чукотка и Камчатка.
Брегобегачи
 Marek Szczepanek (CC BY-SA 3.0)

Големият песъчлив брегобегач, дългопръстият щипок, остроопашатият песъчлив водобегач и червеношийният фараон (на снимката) са близки до семейство бекаси и населяват единствено Русия. Гнездят в Североизточен Сибир, Далечния изток и даже в суровите условия на арктическата тундра.
Кулик-лопатен
 tareq’s Photography (CC BY-SA 4.0)

Друга птица от семейство бекаси живее най-вече по крайбрежните крайбрежия на Чукотка. Името на типа произлиза от неповторимата форма на клюна му, който прилича плоска и наклонена лопатка. Това е необичаен тип, който е на границата на изгубването.
Малък свирец
 Wayne Cheng (CC BY 2.0)

Тази птица е „мъничка“ единствено спрямо другите типове свирци; размахът на крилете ѝ е повече от 1 м. Малката пеперуда гнезди покрай реки в тайгата в Източен Сибир и мигрира в Австралия през зимата.
Чирок-клоктун
 Formosa (CC BY 2.0)

Тази красива патица е единственият тип от рода Sibirionetta, което ни подсказва, че местообитанието ѝ е Сибир, или по-точно северните региони от полуостров Таймир до Охотско море.
Науманов дрозд
 M.Nishimura (GNU Free)

Дроздът на Науман, кръстен на немския орнитолог, е подвид на червеногушия дрозд. Отличава се с присъщи ръждивочервени петна по гърдите и хълбоците. Среща се в Южен Сибир.
Сибирска завирушка
 Jargal Lamjav (CC BY 2.0)

Тази пойна птица има охреножълти вежди и гърди и кафява линия на окото като маска. В по-голямата си част населява северната тайга.
Сибирска чинка
 M.Nishimura (GNU Free)

Яркочервеният мъжки образец от този тип не може да бъде сгрешен с никой различен. (Само главата на елементарната чинка е червена). Те населяват планинската тайга на Източен Сибир.
Сибирски коньок
 pofoto.club

Неопитните орнитолози елементарно могат да объркат тази птица с врабче и ние няма да ги съдим, защото тя е член на семейство врабчови. Както подсказва името му, сибирският коньок живее в Сибир – намира се из цялата континентална тундра, както и в Чукотка, Камчатка и околните Командорски острови.
Сибирски глухар
 Е.Медведева/Свободни източници

Понякога този тип фазан (по-точно неговото подсемейство – черни глухари) се назовава азиатска или амурска пика. Среща се в Далечния изток, в планинско-тайганските региони на Амурската област и на остров Сахалин, където е известен като „нисък глухар“.
Червеногуша гъска
 Yegor Vlasov/Courtesy of the nature festival ‘Pristine Russia’

Рядък тип патица, размножаваща се в тундрата на северните региони на Таймир и Ямал, а зимуваща на юг край Черно и Каспийско море.
Жълтоклюна овесарка
 Devonpike (GNU Free)

Тази птица е елементарно разпознаваема по присъщото си жълто чело. Видът произлиза от Източен Сибир и е дълъг единствено 15-16 см.
Сибирски жерав
 Алексей Дружинин/Sputnik

Една от най-красивите птици в нашия лист е на ръба на изгубването. Освен това доста човеци умират по време на сезонната миграция. За да се подсигурява, че колкото се може повече от тях ще доближат до местата за гнездене, учените са измислили „Полет на надеждата“, по време на който човек на мотоделтапланер, наподобяващ обсег на крилата на жерав, дефинира посоката на полета им. (През 2012 година Владимир Путин взе присъединяване в събитието, като самичък се качи на делтапланер).

Още един тип жерав – черният – живее най-вече в Русия, само че постоянно лети до Япония, Южна Корея и Китай за зимата.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР