По пътя към подготовката за серийното производство седмото поколение на успешния спортен

...
По пътя към подготовката за серийното
производство седмото поколение на
успешния спортен
Коментари Харесай

Новото BMW Серия 3 Седан: бойно кръщение на „Зеления ад“

По пътя към подготовката за серийното производство седмото потомство на успешния състезателен седан на BMW преминава през проби и конфигурация на динамиката на ръководството, в това число и по легендарната Северна права на Нюрбургринг.

В момента идващото потомство на BMW Серия 3 Седан минава през решаващите етапи по своя път към подготвеност за серийно произвеждане. За тестванията и настройка на динамичността на управлението е допустима единствено една писта: легендарната Северна права на Нюрбургринг. Тестовете на „ Зеленият пъкъл “ по традиция служат като бойно кръщение за технологиите на задвижването и окачването на новоразработените модели на BMW. Там за маскираните прототипи на новото BMW Серия 3 Седан е подготвена особено разнообразна изпитателна програма. Защото с всеобхватната модернизация на окачването на колелата, пружините и амортисьорите, кормилното управление и спирачната система с всяка следваща обиколка по пистата конструкторите имат разнообразни възможности за усъвършенстване на комфорта на возене и динамичността на ултимативния спортен седан в премиум сегмента на средния клас. Дори и единствено базовата концепция на модела с 4 порти демонстрира до каква степен развойният развой е фокусиран върху покачвания състезателен дух. Центърът на тежестта на автомобила е с около 10 мм по-нисък в съпоставяне с предишния модел, разпределението на теглото сред осите е балансирано хармонично в съответствие 50: 50, без отчитане на спомагателното оборудване собственото тегло е намалено с до 55 кг. От друга страна, доста са повишени устойчивостта на каросерията срещу усукване и свързването на компонентите на окачването, които са от решаващо значение за настройките на кормилното управление и акустиката при шофиране. Пъргавината и прецизността на кормилното ръководство се повишават благодарение на доста разширените следи, нарасналите стойности на камбъра осигуряват спомагателен капацитет за максимална странична динамичност.

В портфолиото от мотори най-силно впечатлява главно модернизираният четирицилиндров бензинов мотор. Той е най-мощният четирицилиндров елемент, монтиран в миналото в сериен модел на BMW. Въпреки това разходът му на гориво е по-нисък с към 5 % по отношение на предишния двигател, за което способства и допълнително модернизираната осемстепенна трансмисия Steptronic. Бензиновият филтър за твърди частици оптимизира излъчванията на новия мотор, който към този момент дава отговор на нормата за вредни емисии Euro 6d-TEMP.

Освен каросерията по-леки и по-здрави спрямо предходният модел са и предната и задната ос на новото BMW Серия 3 Седан. Благодарение на това е възможно кинематиката и еластокинематиката на окачването да бъдат ориентирани особено точно към уверени и в същото време спортни характерности при шофиране. Акцентът при създаването на технологията на окачването на новото BMW Серия 3 Седан е неговата иновативна система на амортисьорите. Използваните за пръв път при модел на BMW амортисьори, работещи според от хода, реагират безстепенно и прогресивно в зависимост от съответния ход на окачването. По този начин е допустимо изключително нежно и прецизно обезвреждане на съмненията, възникващи при прекосяване през неравности на пътното платно и при динамично придвижване по завои – идеалните предпоставки за един неповторим баланс между състезателен дух и комфорт на возене, който дефинира характера на новото BMW Серия 3 Седан. Много разнообразното трасе на Северната права на Нюрбургринг бързо се потвърждава, като идеалната локация за целенасочените фини настройки на взаимодействието на новата технология на амортисьорите с познатите компоненти на окачването. „ Ние употребяваме работещите в взаимозависимост от хода амортисьори като активен детайл на настройките, за да може да подсигуряваме уверени пътни характеристики при всевъзможни условия “, каза Петер Ланген, началник на динамиката на ръководството. „ При малки ходове на окачването фините реакции на амортисьорите обезпечават комфортно гасене на съмненията. При преминаване през огромни талази по пътната настилка големите съмнения на каросерията се контролират посредством по-високи амортизиращи сили. “

Работещите според от хода на окачването амортисьори са част от серийната технология на окачването на новото BMW Серия 3 Седан. Освен това със специфични настройки те са част и от М Спортното окачване, което включва и снижаване на каросерията с 10 мм, 18-инчови алуминиеви джанти и гуми с различен размер на предната и задната ос. Свързаното с това покачване на динамиката може да се усети по-интензивно от всеки път. Увеличените с около 20 % по отношение на серийното окачване амортизиращи сили при М Спортното окачване се усещат изключително добре на Северната права на Нюрбургринг. „ По този метод разликата по отношение на серийното окачване е доста по-осезаема “, казва Петер Ланген. „ Освен това ние осигурихме значително по-спортни характерности на М Спортното окачване с по-твърди тампони и стабилизатори, по-стегнати пружини и допълнителни усилвания на каросерията. “ За в допълнение увеличение на динамичните характерности

Новото М спортно окачване се предлага само в композиция с Променливото спортно кормилно ръководство. В допълнение към зависимото от скоростта сервоусилване на кормилното ръководство Servotronic се осигурява изменчиво предавателно число на кормилното ръководство. За новото BMW Серия 3 Седан по нов метод е конфигурирано и Променливото спортно кормилно ръководство. То към този момент реагира значително по-прецизно и при леки движения на кормилото, без да е нервно при движение напряко. Хармоничните настройки на кормилното ръководство се усещат както в дългите завои, по този начин и при бързи поредни смени на посоката на придвижване. Линейното нарастване на силата за завъртане на кормилото и оптимизираната противоположна връзка повишават прецизността при динамично шофиране по завои.

М Спортният диференциал доказва качествата си съвършено както на Северната права на Нюрбургринг, по този начин и на трасето за Grand Prix. Блокажът на задният диференциал с електронно ръководство на новото BMW Серия 3 Седан е обвързван със системата за надзор на стабилността DSC (Динамичен надзор на стабилността) и осигурява ситуативно ограничение на разликата сред оборотите между вътрешното и външното за завоя задно колело. По този метод според от ситуацията на пътя може още в зародиш и без спирачни намеси да бъде повлияно както на недозавиването, по този начин и на презавиването на автомобила. Активният блокаж на диференциала целенасочено разпределя мощността сред задните колела. По този метод той предотвратява превъртането на колелото с по-ниско сцепление и обезпечава неограниченото оползотворяване на мощността на двигателя за основаването на още по-спортна наслада от шофирането. „ За разлика от стандартните механични блокажи управляваният М Спортен диференциал може доста повече от това само да усъвършенства сцеплението “, казва Петер Ланген. „ Освен динамичността на управлението в завои осезаемо се повишава и стабилността по курса, например при промени на динамичния център на тежестта. Така новото BMW Серия 3 Седан може да се ръководи впечатляващо уверено и без старания даже и при динамичен стил на шофиране. “ При спортните водачи активният блокаж на диференциала позволява доста по-високи стойности на страничното ускоряване, както и осезаемо повишение на динамиката при ускоряване на излизане от завои. Освен това оптимизираната стабилност без спирачни намеси повишава и прецизността и точността по курса на новото BMW Серия 3 Седан.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР