По първоначални данни, за периода от 2017 до 2021 година

...
По първоначални данни, за периода от 2017 до 2021 година
Коментари Харесай

Задържаха четирима, занимавали се с данъчни престъпления и пране на пари

По първични данни, за интервала от 2017 до 2021 година е избегнато заплащането на налози в размер на над 8 800 000 лева; Задържаните са привлечени като обвинени от Благоевградската окръжна прокуратура
Специализираната полицейска интервенция е извършена от чиновници на секторите „ Противодействие на икономическата престъпност “ в ОДМВР – Благоевград и в Групово дело „ Борба с проведената престъпност “. В резултат на взаимните дейности, извършени под наблюдението на Окръжна прокуратура – Благоевград, са събрани доказателства против лица, занимаващи се с данъчни закононарушения и пране на пари. Установен е главният уредник и участник в незаконната активност – 33-годишен благоевградчанин. Заедно със свързани с него лица той интензивно се занимал с търговия на облекла и аксесоари в търговски обекти на територията на страната. Освен това, посредством онлайн магазин, били реализирани доставки на артикули в България, Гърция, Унгария и други страни. От продажбата им била генерирана парична облага в изключително огромни размери и с поредност дейности било избягвано заплащането на дължимите налози към страната. По първични данни, за интервала от 2017 до 2021 година размерът им възлиза над 8 800 000 лв..

Незаконната активност била реализирана чрез импорт от Гърция на огромни количества артикули – облекла с неустановени досега документи за вътреобщностно придобиване. Впоследствие те били продавани в търговски обекти и посредством интернет платформи.

Установено е, че 33-годишният е шеф и притежател на 4 сдружения, свързани с една от компаниите на майка му, която „ закупувала “ по документи артикули в изключително огромни размери от голям брой „ снабдители “ в България. В реалност те били внасяли нелегално от Гърция, а фигуриращите в документите компании били от вида „ изчезнали сдружения “, т.е. без активност и благосъстоятелност на лица с невисок обществен статус. По този метод се избягвало заплащането на Данък добавена стойност и корпоративен налог в изключително огромни размери.

Събрани са доказателства за това, че след осъществяване на продажбите група лица теглила крупни парични суми от банкомати чрез голям брой непознати платежни принадлежности. Впоследствие парите били оставяни в офиса на мъжа. Установено е, че той и свързани с него лица влагали огромни парични суми, добити от реализираната противозаконна активност, в закупуване на движима и недвижима благосъстоятелност. С дейностите си те правили незаконна активност, изразяваща се в „ изпиране на пари “.

В хода на следствието са извършени разпити на голям брой очевидци, в това число фиктивни притежатели и шефове на комерсиалните сдружения, изискани са документи на компаниите, осъществен е данъчен разбор и отчет от Централно управление на Национална агенция за приходите – София, в който се откриват незаконните схеми и осъществяване на злоупотреби с Данък добавена стойност от комерсиалните сдружения.

Проведени са претърсвания и изземвания на разнообразни адреси, както и персонални обиски. Приобщени са материални доказателства, доказващи закононарушенията.

Постановление на прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград за привличане към наказателна отговорност е предявено и на майката на 33-годишния, която е с мярка за неотклонение „ подписка “. След първичното задържане за период до 24 часа в качеството на обвинени са привлечени и арестувани за период до 72 часа – 33-годишният, 31-годишна жена от Благоевград и 40-годишен мъж от София. Предстои да бъде импортирано искане за взимане на ограничения за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на тримата.

Под управлението на Окръжна прокуратура – Благоевград се води следствие по формирано досъдебно произвеждане за осъществени закононарушения по член 255, алинея 3, вр. алинея 1, прочие 2, прочие 4, прочие 5, прочие 6, прочие 7, вр. член 26, алинея 1 и по член 253, алинея 5, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР