По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ последователно се инвестират средства

...
По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ последователно се инвестират средства
Коментари Харесай

Подпомагат клъстерите в България с над 36 млн. евро

По Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ поредно се влагат средства за развиване на клъстерите в България. През предишния програмен интервал 15 млн. евро са били вложени в такива планове, а все още се извършват контракти за 6,5 млн. евро. През 2018 година ще започва и нова процедура на стойност 15 млн. евро за поощряване и развиване на клъстерите в страната ни. Това стана ясно от изявлението на заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция на TCI` 2018 в София.

Сред формалните лица бяха и Росен Плевнелиев, президент на Р България в интервала 2012 – 2017 година, Алберто Пеци, член на борда на шефовете на TCI и други, оповестиха от Министерството на стопанската система.

„ Държавата ще продължи да поддържа клъстерите, само че е значимо да се провеждат повече събития и образования, с цел да могат и представителите на бизнеса да осъзнаят потребността от тези обединявания “, акцентира Александър Манолев. Той обърна внимание и на някои от положителните образци в България. Сред упоменатите бяха Български Мебелен Клъстер, който регистрира съвкупен оборот от близо 30 млн. евро и продължава да нараства с темпове от към 8-9% на годишна база; Български Клъстер “Телекомуникации”, който е образно доказателство за укрепване на връзката сред образованието и бизнеса; Индустриален клъстер Средногорие, в който влизат индустриални предприятия от региона на Централното Средногорие, осигуряващи претовареност на над 8 000 лица и други „ Трябва да споменем и Аутомотив Клъстер България – освен поради значимата му роля за продължение на вложенията в автомобилния бранш в България, само че и като образец по какъв начин се усъвършенства съдействието сред институциите и бизнеса, когато имаш явен и внушителен обединител на сектора “, добави зам.-министър Манолев.

„ Тези образци не са изчерпателни, само че ясно демонстрират, че в България има редица сполучливи клъстерни обединявания и те реализират нови триумфи с всяка минала година “, сподели още Александър Манолев. Той направи и паралел сред слогана на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – „ Съединението прави силата “ и потребността от повече обединявания в икономическия бранш. „ Защото единствено единен българският бизнес може да бъде съперник на световния пазар “, акцентира икономическият заместник-министър.

ТCI е водеща световна мрежа на организациите в региона на клъстерите и конкурентоспособността, която доближава до над 9 000 практикуващи членове на организации за развиване, клъстерни организации, университетски институции, компании и разнообразни организации в над 110 страни. За първи път страната ни е хазаин на Европейската конференция на TCI, която събира на едно място представители от над 30 страни и повече от 150 делегати.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР