По онова време идеята изглежда налудничава. Естествено, 27 години по-късно

...
По онова време идеята изглежда налудничава. Естествено, 27 години по-късно
Коментари Харесай

Музикални хроники: Rammstein имаха лудата идея да направят кариера с песни на немски

По това време концепцията наподобява налудничава.

Естествено, 27 години по-късно историята им потвърждава, че са имали правилния проект – и всички предубеждения, с които са се сблъсквали през тези години не са им повлияли.

Групата, състояща се от вокалиста Тил Линдеман, китаристите Рихард Круспе и Паул Ландерс, басиста Оливер Ридел, кийбордиста Кристиан Лоренц и барабаниста Кристоф Шнайдер, се събира през 1993-а.

Всички те идват от някогашната Източна Германия, само че името им е взето от град в западната част на страната, където няколко години по-рано 67 души умират след конфликт сред самолети в авиошоу.

Шестимата първо записват поредност от демо песни в Берлин, които по-късно излизат под името Herzeleid Demos 93-94, а година по-късно идва време и за дебютния им албум Herzeleid.

„ Заглавието е остаряла немска дума, която значи „ сломен “, изяснява китаристът Рихард Круспе. „ За да разбере човек през какво минахме, с цел да създадем албума, той би трябвало да знае какво ни се случваше в персонален проект тогава.

Тил минаваше през нещо сходно, а беше добър другар и останах при него няколко месеца. Мисля, че си помогнахме един на различен. Всъщност останалите също страдаха от свои персонални проблеми. Затова името на албума споделяше всичко за положението ни “.

Шестимата влагат целия си яд и болежка в песните, решени да трансфорат Herzeleid в катарзисно прекарване.

Първите демо версии на песните са записани в дребния апартамент на Круспе при съвсем невъзможни условия. Тези записи обаче се оказват извънредно значими.

„ С тях влязохме в един локален конкурс и спечелихме една седмица в същинско студио. Използвахме я, с цел да създадем по-качествени демо версии и с тях да си намерим управител и да сключим контракт с лейбъл “.

На първо място идва въпросът с мениджъра и Rammstein стартират да преследват определения от тях Емануел Фиалик.

Rammstein съумяват и във втората си цел, да си намерят звукозаписна компания, само че по-късно нещата не се улесняват, а стават по-сложни.

Имат потребност от музикален продуцент, само че първият им избор за работата се оказва надалеч от техните показа – и дори заспива, до момента в който слуша песните за албума им.

Вторият избор пада върху Якоб Хелнер, работил с шведите от Clawfinger.

Rammstein го наемат и отпътуват за Стокхолм за записите. Но срещат нови проблеми в непозната страна с чужд език, без ясна концепция какво да вършат в свободното си време.

Затова настроението на шестимата още веднъж по никакъв начин не е положително. Възниква и нова спънка.

Текстовете бяха на нашия език и нещата станаха много комплицирани. Представяте ли си шведски продуцент да работи по песни на немски без действително да схваща какво пеем? Беше доста, доста изнервящо! “

След три месеца работа записите завършват и се стига до етапа на миксирането на песните.

“Щяхме да оставим Якоб да направи миксовете. Защо не? Имаше логичност, въпреки всичко той ги беше записал… само че това се оказа огромна неточност. Аз бях единственият от бандата, който присъстваше при началото на смесването и скоро разбрах, че Якоб не знае какво прави. Започнахме да се караме, нещата не се получаваха. Какво можех да направя? “

Налагат се незабавни дейности от страна на Rammstein, на мениджъра им и на техния лейбъл. Очевидно би трябвало някой различен да направи миксовете и бандата попада на нидерландеца Роналд Прент.

Страх ме е да мисля какво щеше да стане без него “, признава Круспе.

Herzeleid най-накрая излиза през септември 1995 година и бързо оставя диря в немските ранглисти, като доближава осмо място. Но се появява още една пречка, когато дискът стига до рафтовете.

„ Проклетата обложка! Каква безумна обстановка беше това. Бяхме одобрили фотосите на един паркинг без да помислим в какво се вкарваме. Когато видяхме какво е направил дизайнерът, полудяхме. Всички бяхме голи до кръста и беше като реклама на гей порно филм. Затова им казахме да го поправят. Казахме им да сменят обложката, тъй като желаеме да изглеждаме хетеросексуални “.

Логично, през днешния ден Рихард Круспе не се връща към албума с огромно наслаждение. Всъщност той по-скоро би желал да не помни цялото приключение и крайния резултат.

Беше мъчителен интервал представете си да преминавате през всички персонални гадости, които имахме тогава, и след това да имате толкоз проблеми да извършите и самата музика. Казват, че каквото не те убие те прави по-силен и в някакъв смисъл се веселя, че прекосих през толкоз доста.

Когато се изправиш пред такава рецесия, каквато имах в персоналния си живот – която изобщо ме накара да основа Rammstein – тогава просто си научаваш уроците, признаваш къде си сбъркал и опитваш да оправиш нещата. Така че би трябвало да кажа, че има положителни аргументи да съм признателен за Herzeleid “, продължава китаристът.

“Всъщност процесът при всеки албум на Rammstein е доста сложен. Когато имаш шестима души със мощно изразено мнение, нищо не е елементарно за разрешаване и трябват малко взаимни отстъпки, с цел да има напредък. Но правя оценка, че това е по-добре, в сравнение с да работиш самичък. Хубаво е да си в група, да имаш чувство за екип и да споделяш възприятието на задоволство ”.

Те се разрастват до големи мащаби освен с пристрастяващите, злокобни и натоварени с послания песни и зашеметяващи видеоклипове. Но и с неповторимото шоу, което вършат онлайн с толкоз огромен обсег, че карат Kiss да наподобяват като скромна циркова натрупа.

“Другите банди свирят, Rammstein горят ”, гласи мотото им и има за какво. Концертите на германците са толкоз богати на пироефекти, че почитатели са били извеждани поради положение на топлинно безсилие.

Като прибавим номинациите за „ Грами “ и появите в холивудски филми, явно Rammstein са международно събитие, въпреки и сложило началото толкоз мъчно с ранните несгоди към Herzeleid.

Неволи, които са ги калили за целия път напред.

“Как бих обобщил оня интервал от живота ни? ”, приключва Круспе.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР