По официални данни, в Германия най-евтиното отопление за обществени и

...
По официални данни, в Германия най-евтиното отопление за обществени и
Коментари Харесай

Как го правят германците, имат най-евтиното отопление

По публични данни, в Германия най-евтиното отопление за публични и жилищни здания с площ от 500 до 1000 кв.м. се обезпечава посредством изгаряне на дървесни стърготини, написа "Дойче веле ".

То излиза по 6,80 евро на квадратен метър годишно. На второ място по разноски е изгарянето на дървесни пелети. Следват отоплителните помпи, газът, нафтата, като най-скъпо излиза централното отопление. Централното парно е съвсем двойно по-скъпо от отопляването посредством изгаряне на стърготини.

Дървесината за отопление води класацията и като най-екологично гориво. Ако не броим дейностите по производството и превозването на дървесните пелети, отопляването с дървесина може да се счита за неутрално като излъчвания на въглероден двуокис.

Независимо от тези преимущества, в общия отоплителен баланс в Германия стърготините и пелетите към момента играят незначителна роля: единствено 2,8% от общо близо 19-те милиона жилища в Германия имат отоплителни котли, които употребяват тези типове дървесина.

Някои дефекти на дървесината за отопление

Каква е повода? Проблемът е в това, че тези котли изискват разчистване - обикновено разчистване на седмица-две и главно на два месеца. Докато газовият казан или отопляването с нафта се нуждаят от инспекция и поддръжка един път в годината. Освен това за съхраняването на стърготини и пелети е належащо особено помещение от най-малко 8 квадратни метра на всяко жилище.

Така че сега множеството немски жилища (около 75 на сто) се отопляват с газ или нафта. На централно отопление, с отоплителни помпи или с електрически ток се греят към 12% от семействата. Пак към 12 % имат печки с въглища, дърва, пелети или нафта. В Източна Германия, където по руска традиция имаше повече централно отопление, тази наклонност към момента е мощна.

Но тъкмо това отопление е и най-скъпо. Специалистите пресмятат, че с цел да отопляваш жилище от 70 квадратни метра с централно отопление, годишно в Германия ще ти трябват сред 580 и 1335 евро. За отопляването на еднофамилна къща с повърхност към 110 квадратни метра отиват още по-сериозни суми: сред 1000 и 2345 евро.

Монополисти на пазара

За потребителите централното топлоснабдяване има още един минус. То нормално се обезпечава от национални или местни монополисти, от които няма къде да избягаш. И те постановат монополни цени. Вестник „ Зюддойче Цайтунг " цитира Германската работа за защита на конкуренцията, съгласно която топлодоставчиците от време на време в действителност употребяват монополното си състояние за голословно повишение на цените.

И назад: когато се отоплява на нафта или газ, немският консуматор има цялостната независимост да си избира доставчиците. Няколко портала в интернет даже му оферират и опция да съпоставя цените. Но какъв брой ще харчиш за отопление на нафта или газ зависи освен от цената на горивото, а и от положителната изолираност на самото жилище. Усреднено за едно жилище от 70 квадратни метра отоплението с газ годишно излиза към 700 евро, а с нафта - 845 евро.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР