По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище двама мъже

...
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище двама мъже
Коментари Харесай

Осъдиха двама мъже и жена, получили кредит от европейски фондове и неправомерно възстановили ДДС

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище двама мъже и жена бяха приети за отговорни и наказани за това, че в интервала 2014 – 2016 година получили непозволено огромна сума пари от фонд, принадлежащ на Европейски Съюз – Европейски фонд за развиване на селските региони  - закононарушение по чл.248а, ал.5, по отношение на ал.2 и 3, по отношение на чл.20 ал.2 от Наказателен кодекс. Освен това един от мъжете и дамата бяха наказани за осъществено от тях данъчно закононарушение - посредством потребление на документи с погрешно наличие двамата създали опит да получат възобновен Данък добавена стойност, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

А.И.В. (43 г.), А.Г.В. (48 г.) и Т.П. (43 г.) получиха санкции " отнемане от независимост “ за период от три години за всеки, изтърпяването на което се отсрочва с пет години изпитателен период. Всеки от двамата съпрузи А.И.В. и А.Г.В. ще би трябвало да заплати и " санкция “ в размер на 2500 лв..

Уважени бяха гражданските искове на Национална агенция за приходите и Държавна фирма " Земеделие “ като тримата са наказани да заплатят солидарно сумата от 153 627,45 лв. на Държавна фирма " Земеделие “, а А. И. В. и А. Г. В. – сума в размер на 10 600 лв. на страната, действително получени непозволено като възобновен Данък добавена стойност.

Семейството на А.И.В. и А.Г.В. било в другарски връзки с Т.П. Познавали се от дълго време и работили дружно считано от 2014 година. Тримата създали скица за източване на средства от Европейски Съюз и подхванали дейности по реализирането й.          Схемата включвала присъединяване в процедура за избор на планове финансирани от Европейския съюз и приемане на дотации, посредством показване на погрешни сведения. За задачата избрали присъединяване на ръководеното от дамата сдружение в Програмата за развиване на селските региони, подкрепяна от Европейския аграрни фонд и изпълнявана от Държавна фирма " Земеделие “. Проектът на сдружението се изразявал в създаване на индустриална линия за пелети и бил утвърден за финансиране посредством погашение на 50% от цената му.

Преди да бъде утвърден планът тримата осъществили своя проект. Използвали непозната компания, която все още не правила никаква комерсиална активност, и договорили доставката на " Автоматизирана линия за произвеждане на гориво от биомаса и дървени пелети “ на стойност 49 356 щатски $. Последвала продажба на тази система към сдружението, ръководено от А.И.В., като цената била доста повишена, а точно 308 000 лв. без Данък добавена стойност.

Обвиняемата подала заявление, с което компанията кандидатствала пред Държавна фирма " Земеделие “ за финансова помощ за закупуването на профилираната машина за произвеждане, към което приложила неистинските документи – офертата и контракта за доставка на машината. Обвиняемите основали организация, тъй че да заблудят проверяващата комисия от Държавна фирма " Земеделие “, че действително правят активност, и по този начин планът им бил утвърден. Одобрените разноски по него били в цялостния размер на заявените 307 254,90 лв., а безплатна финансова помощ въз основа на неистинските документи била в размер на 50 % от горепосочената стойност и възлизала на 153 627,45 лв.. Сумата била преведена от ДФЗ по сметка на ръководената от А.И.В. компания.

След като получили дотацията тримата подхванали дейности по изтриване следите от незаконната си активност. Продали компанията на стара жена, а по-късно организирали и препродаването й на трето лице. Производствената линия била демонтирана и продадена за скрап.

Освен това А.И.В. – шеф на комерсиалното сдружение, и А.Г.В. – извършващ счетоводната активност, подали документи в Национална агенция за приходите с искане да им бъде възобновен Данък добавена стойност в размер на 61 600 лв., употребявайки документи с погрешно наличие. Като съумели действително да получат 10 600 лв., останалите им били удържани поради остарели отговорности към организацията.

Решението на Окръжен съд - Търговище предстои на митинг и обжалване пред Варненския апелативен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР