По нов механизъм ще се изчисляват пенсиите от 1 октомври

...
По нов механизъм ще се изчисляват пенсиите от 1 октомври
Коментари Харесай

Важно за пенсионерите! Компенсират „изоставането“ на пенсиите с нов механизъм

По нов механизъм ще се пресмятат пенсиите от 1 октомври 2022 година Промените са заложени в разпоредба, приложена в преходните и заключителните разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване. Съгласно документа, ще се преизчисляват пенсии, свързани с трудова активност: пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, а също пенсии за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от подобен тип пенсии.

Ще се преизчисляват и пенсии, свързани с трудова активност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния приход на лицата и имат избран самостоятелен коефициент, както и пенсии, свързани с трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година

На преизчисляване от 01.10.2022 година не подлежат пенсиите за трудова активност, отпуснати с начална дата след 31.12.2021 година, както и пенсиите, несвързани с трудова активност (социални пенсии за напреднала възраст, обществени пенсии за неработоспособност, лични пенсии и др.). Преизчисляването се прави служебно от Националния застрахователен институт (НОИ), заради което не е належащо пенсионерите да подават заявки.

Основната цел на преизчисляването на трудовите пенсии е да се компенсира „ изоставането “ на тези, които са отпуснати най-отдавна.

Въпреки че ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година в това число, не всички пенсионери ще имат действително нарастване на приемания от тях пенсионен приход, предизвестяват от Националния застрахователен институт. Очаква се малко над 700 000 пенсионери (или към едно трета от общия им брой) да получат по-висок приход от пенсия от 1 октомври 2022 година На преизчисляване предстои действителният размер на пенсията, което значи, че когато той е под минималния размер за съответния тип, даже и след преизчисляването и нарастването му, може да не надвиши обезпечения от страната най-малко. След преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5 на 100 по отношение на септември 2022 година

Предвидено е преизчисляването на пенсиите за трудова активност, считано от 01.10.2022 година, да се извърши, като на първо време се дефинира размер на пенсията, относим към годината на отпущането ѝ (базов размер), след което той се усилва за всяка календарна година, последваща годината на отпущането ѝ, с проценти, според откритото в новоприетата преходна наредба на Кодекса за обществено обезпечаване.

Определянето на базовия размер на пенсията за задачите на преизчисляването се прави въз основа на:

1. Средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 година, включително, се взема поради средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година – 398,17 лева

2. Индивидуалния коефициент на лицето към 30 септември 2022 година

3. Продължителността на осигурителния стаж на лицето, зачетен към 30 септември 2022 година, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж, който е избран съгласно настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. Последното значи, че процентът, който се следва за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж, е същият, който е взел участие във формулата за установяване на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне. Стойностите на % за зачетените години застрахователен стаж, според от датата на разпределяне на пенсията, са посочени в Таблица 1.



За всяка година автентичен, календарен застрахователен стаж, положен след 31.12.2006 година, от лица, които са придобили право на главната пенсия за застрахователен стаж и възраст, само че са траяли да работят след датата на придобиване на правото, без да им е отпусната пенсия, а след 01.01.2018 година – без да им е отпусната персонална пенсия (така нареченото „ отсрочено пенсиониране “), също се ползва %, какъвто е взел участие във формулата за пресмятане на размера на пенсията при нейното в началото разпределяне, а точно:

-От 01.01.2007 година до 31.12.2007 година включително, % за осигурителния стаж за отсрочено пенсиониране 1,5 на 100

– От 01.01.2008 година до 31.12.2011 година включително – 3 на 100

– От 01.01.2012 година до 31.12.2021 година включително 4 на 100

При определянето на размера на пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест за задачите на преизчисляването от 01.10.2022 година се вземат поради коефициентите по член 79 от КСО, избрани в настоящото законодателство към датата на разпределяне на пенсията. За установяване на този коефициент за съответния пенсионер се взема поради процентът на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане, който му е избран в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК със период на деяние към 01.10.2022 година, съгласно настоящата все още нормативна уредба.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР