По настояване на КРИБ Топлофикация-София прекрати спорен договор за продажба

...
По настояване на КРИБ Топлофикация-София прекрати спорен договор за продажба
Коментари Харесай

Топлофикация-София прекрати спорен договор след сигнал на КРИБ

По гледище на КРИБ " Топлофикация-София " приключи противоречив контракт за продажба на алектроенергия, оповестяват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

На 1 октомври общинското сдружение трябваше да стартира да продава електрическа енергия на неизвестен заради борсовите правила търговец на ток по цени, които са със 17% под пазарните сега. Това трябваше да стане по силата на контракт, подписан на 16 юли.

На 24 юли Асоциацията на организациите на българските работодатели алармира за продажбата на електрическа енергия на занижени цени, която може да докара до загуби от 2.2 млн. лева . за " Топлофикация-София ", показват от организацията в изказване за медиите.

По информация на " Капитал ", дговорът е бил преустановен поради публичния напън против него.

Сега сдружението ще продава тази сила през сегмента " Ден напред " , където сега цените са по-високи - сред 85 и 105 лева./мВтч. Но защото оперативно това изисква повече старания и има огромен пазарен риск цените да се намалят при възможни нови ограничавания поради ковид, е планувано провеждането на нов търг за дълготраен контракт. Това обаче ще стане след разбор на пазарната обстановка.

От КРИБ разясняват, че анонимната договорка за доставка на електрическа енергия през последното тримесечие на тази година е подписана на 6 юли, в рядко потребления сегмент " Непрекъсната търговия " - в него не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават анонимни . Последната огромна договорка на този боров сегмент, осъществена през 2017 година, също провокира подозрения за операции. Тогава АЕЦ " Козлодуй " предложи електрическа енергия за към 100 млн. лева на цена с 10% под междинната за пазара.

В настоящия случай бяха изтъргувани 50 мВт базова мощ на цена 78,10 лева./мВтч, или общо 8,62 млн. лева за времето от 1 октомври до 31 декември, като изпълнителният шеф на " Топлофикация-София " Александър Александров удостовери, че продавач е точно общинското сдружение.
 Проверяват Топлофикация-София и 6 компании за дялово систематизиране
Проверяват Топлофикация-София и 6 компании за дялово систематизиране

От Министерството на енергетиката за 15 дни

Проблем в тази ситуация, с изключение на анонимността, е и цената. Към момента на договорката тя е с 25% по-висока от пазарната, само че фючърсите още тогава посочваха, че през последното тримесечие на 2020 година се чакат и равнища от над 90 лева./мВтч. По този мотив в писмо до комисиите за енергийно и водно контролиране и за отбрана от конкуренцията от Асоциация " Свободен енергиен пазар " оповестиха, че договорката манипулира пазара на едро с електрическа енергия поради доста по-ниската цена от предстоящата за края на годината - на процедура е изработен подарък на някого от към 2 млн. лв..

Данните на Българската самостоятелна енергийна борса сочат, че междинната цена за септември е била към 92 лева./мВтч, а фючърсите за четвъртото тримесечие от септември бяха на равнища над 93 лева./мВтч. Освен това на 25 септември на сегмента за дълготрайни контракти бяха изтъргувани 90 мегавата мощ за четвъртото тримесечие на цена от 92 лева./мВтч. За първите 3 дни на октомври записаните покупко-продажби са приблизително за малко над 90 лева./мВтч.

Всичко това ясно демонстрира, че борсовата цена на електрическата енергия се движи към и над 90 лева./мВтч, като упованията на пазара са за леко покачване към края на годината. За съпоставяне подписаният на 16 юли контракт от " Топлофикация София " е при цена 78,1 лева./мВтч. Предвид количеството електрическа енергия по него - 110 400 мегаватчаса, разликата е основна.

През юли Асоциация на организациите на българските работодатели, управлявана от КРИБ с ръководител Кирил Домусчиев, алармира за продажбата на електрическа енергия на занижени цени от " Топлофикация София ". От Асоциацията внесоха и сигнал до основния прокурор.

В мнението си Асоциацията уточни, че Столичната община е ощетена като притежател на сдружението - притежател, трайно демонстриращ незнание и индиферентност , споделят в умозаключение от КРИБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР