По нареждане на премиера Бойко Борисов здравното министерство внася идната

...
По нареждане на премиера Бойко Борисов здравното министерство внася идната
Коментари Харесай

Здравното министерство внася доклад в МС за състоянието на психиатричните болници


По разпореждане на премиера Бойко Борисов здравното министерство внася идната сряда отчет в Министерски съвет за положението на държавните психиатрични лечебни заведения и ограниченията, които би трябвало да се подхващат.

Това сподели по време на парламентарния надзор през днешния ден министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, в отговор на запитване за ограниченията на ведомството за възстановяване на изискванията за лечебна активност в заведенията за психологично здраве в България. Въпросът е в подтекста на изнесени данни и репортажи, показващи ужасяващи условия, при които живеят множеството психологично заболели в профилирани заведения в България. В националната здравна тактика 2020 има раздел "Политика за запазване и възстановяване на психологичното здраве в сходство с уговорките на България на европейско и интернационално равнище ". Основни ограничения в тази област са свързани с комплексното обслужване на психологично болните наоколо до тяхната естествена витална среда, както и създаване на дейно партньорство сред другите институции - за опазване на здравето, правораздаване, обучение, обществената система, както и гражданското общество, уточни здравният министър.

Друга задача на министерството съгласно Ананиев е обезпечаване на социална поддръжка за превъзмогване на психиатричната стигма. Водещ принцип в политиката на Министерство на здравеопазването за развиването на психиатричната помощ у нас е оптималното възвръщане на психологично болния пациент в естествена среда и основаването на условия за реинтеграцията му в обществото, сподели още той. За да се реализира това, министерството е подхванало ограничения, измежду които Ананиев изброи - "усъвършенстване на механизмите за финансиране по реда на методиката за субсидиране на лечебните заведения на Министерство на здравеопазването ". Чрез тази методика се финансира стационарното лекуване на пациенти с психологично заболяване, включващо на ден, незабавно стационарно лекуване, поддържащи стратегии с метадон и други действия, изясни министърът. С признатия от Министерския съвет проект за деяние към тактика за дълготрайни грижи в интервала 2018 - 2021 година е планувано разкриването на 10 нови дневни Центрове за обществена рехабилитация и интеграция с до 40 места за хора с психологични проблеми. Предвиждат се още развиване на мобилни услуги и патронажни грижи, изключително в отдалечени и труднодостъпни региони по думите на министъра. В листата от ограничения Ананиев изброи още откриване на подкрепени, следени жилища за възрастни хора с психологични проблеми, основаване на интердисциплинарни екипи, координирани дейности с лечебните заведения за психологични заболели.

"Предвидено е основаването на 68 Центъра за грижа на лица с психологични разстройства, умствена назадничавост и деменции, където ще се дават почасови услуги, трудова терапия, консултиране, поддръжка, мобилна работа, трудово попечителство и трудова претовареност в действителна работна среда ", сподели Ананиев. Той осведоми депутатите, че от 1 януари 2017 година са нараснали възнагражденията на работещите в държавните психиатрични лечебни заведения с 18,24 на 100, а от началото на 2018 година три държавни психиатрични лечебни заведения са спечелили и изпълнили планове по стратегия на норвежкия финансов механизъм. По думите на здравния министър са осъществени поправки и се е подобрила материалната база в психиатричните лечебни заведения. Като главно ремонтирани и с добра материално-техническа база той уточни центровете за психологично здраве в Русе, Бургас, Враца, Добрич и Пазарджик. За пациентите с психологични разстройства с висок % на неработоспособност се грижат, по думите на Ананиев, персонални асистенти, както и за останалите хора с увреждания.

Грижата за пациенти с психологични болести е виновна и сложна активност, включваща грижите на три министерства, на общините, пациентските и неправителствени организации, заключи министър Ананиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР