По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът

...
По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът
Коментари Харесай

Намаляват езиковите паралелки в София

По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това демонстрира план-приемът за 8. клас за идната, оповестява Българска национална телевизия.
Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с проучване на математика и естествени науки. Причината – тактиката на министерството да се учи за специалности като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда.
 В езиковите гимназии наложително ще учат три предмета на непознат език В езиковите гимназии наложително ще учат три предмета на непознат език
В езиковите гимназии се вкарва наложително проучване на три предмета на непознатия език, който учат учениците. Това заяви в Ловеч прочие..
Тенденцията на понижаване на езиковите паралелки е от няколко години, само че идната образователна година в столицата те ще са едвам 97 от общо 409. Или единствено 23 % от всички паралелки след 7. клас. И 15 по- малко, спрямо тази година.
“Политиката на екипа на Министерство на образованието и науката е за повишение на броя на паралелките и обсега на учениците, завършващи главно обучение в професионални паралелки, в STEM-паралелки, отчитайки действително видяно потребностите на днешното време “, оповестява Ваня Кастрева, шеф на РУО- София. Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45 % от всички места за осмокласници. Още повече, 47 %, са дадени за STEM- специалностите.
Сред тях са електромонтьор, електротехник, техник- лесовъд, фермер, строителен механик, минен механик, фотограф, компютърен график и други. От районното ръководство твърдят, че в тези паралелки езици ще продължат да се учат. “Промяната в наименованието на профила не значи понижаване на хорариума часове във връзка с проучването на непознатия език “, споделя още началникът на РУО.
След диалози с шефове излиза наяве, че желани столични междинни учебни заведения като 31-во, 32-ро, 35-то, ще би трябвало да трансформират езикови паралелки в STEM или професионални. Това важи и за 137- мо учебно заведение в " Люлин " и по този начин целият комплекс ще остане без езикови паралелки. Опасенията на шефовете - от една страна родителите избират децата им да учат езици, от друга - дали ще се намерят учители по естествени науки и математика за новите паралелки. При шестте елитни езикови гимназии няма да има понижение на броя на паралелките.
 Няколко учебни заведения в София откриват спомагателни паралелки Няколко учебни заведения в София откриват спомагателни паралелки
Пет столични учебни заведения ще разкрият по една спомагателна паралелка за първи клас от идната образователна година. Те са получили позволение от...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР