По-малки и по-малко реклами и по-строги правила за т. нар.

...
По-малки и по-малко реклами и по-строги правила за т. нар.
Коментари Харесай

Рекламите в центъра на София - по-малко и по-малки

По-малки и по-малко реклами и по-строги правила за така наречен аквариуми към заведенията ще се опита да наложи Столичната община. Билбордовете по улици и тротоари ще се слагат централизирано - от общинско сдружение или особено определена компания. Рекламите по покривите на постройките на най-централните места в София като площад " Народно заседание ", Ларгото или площад " Св. Неделя " ще изчезнат напълно.

Това плануват промени в общинската разпоредба за външната реклама и преместваемите обекти, импортирани от основния проектант Здравко Здравков и общински съветници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили.

Мотивите са, че елементи от града са пренаситени с външна реклама и преместваеми обекти - павилиони, зимни градини към заведения и други, което е трансформирало образа на града и е намалило " естетическите качества на средата ".

Според новите правила реклами по тротоари, улици и други обекти, които са общинска благосъстоятелност, ще могат да се поставят единствено от централизирано определено сдружение. То ще е или общинско, или частно, определено с социална поръчка. Целта е това да усъвършенства контрола над противозаконна реклама. Всички билбордове и преместваеми обекти ще се слагат по авансово утвърдени схеми.

По-малко

Ако новите разпореждания бъдат признати, рекламите по покривите на постройките в центъра на града би трябвало да бъдат свалени. Тази наредба ще важи за бул. " Цар Освободител ", за площадите " Народно заседание ", " Ал. Батенберг ", " Св. Неделя ", за " Орлов мост " и пространството към паметника на Васил Левски. Свалянето на рекламите от покривите, както и всичики останали правила, свързани с билбордовете, ще се ползват след приключването на разрешенията за слагане, които по в този момент настоящата разпоредба са за период от 10 години. Според новите правила те ще са с двойно по-малък период.

Въвеждат се забрани да се слагат билбордове навън с видео или анимирани реклами, с мигащи или движещи се светлини. Изисква се, в случай че рекламите на обещано съоръжени се сменят, то интервала сред обособените послания да е най-малко 8 секунди, а всяка промяна да става за не повече от секунда. Дигиталните рекламни детайли би трябвало да имат и употребяват автоматизирани благоприятни условия за затъмняване.

Най-големите реклами навън могат да са с повърхност от 60 кв. метра от едната страна. Големи билбордове (с повърхност над 12 кв. метра) може да има единствено по главните булеварди и огромни улици, както и в прилежащите на тези улици парцели. Те ще се слагат по скица, утвърдена от основния проектант и призната от Столичния общински съвет.

По-малки

В по-широкия център рекламите би трябвало да са двойно по-малки. Вместо позволената в този момент повърхност от 4 кв. метра, в бъдеще билбордовете ще могат да са оптималната повърхност от 2 кв. метра. Тази наредба ще засегне бул. " Витоша " и площадите " Руски монумент ", " Лъвов мост ", " Македония ", " Славейков ", " Възраждане ", както и градината пред Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Освен това ще е разрешено пред магазини и заведения на тези места да се изкарват единствено маси и столове. Забранени ще са щендерите за излагане на артикули, както и хладилните витрини.

Изисквания

Зимните градини пред заведенията би трябвало да се слагат единствено пред лицевата страна на обекта. Пространството, което заемат, не може да е по-широко от широчината на самия търговски обект. Така, в случай че едно заведение няма да може да разгръща така наречен аквариум пред прилежащия магазин да вземем за пример. Забранява се също слагането на платформи, на които да се поставят масите и столовете, в случай че теренът, на който ще се поставят, не е накривен и с денивелация над 10%, или в случай че това не е позволено със схемата за слагане. Подобни платформи всеобщо са конфигурирали кафенетата и заведенията за хранене по бул. " Витоша ".

Ще бъдат въведени и механически условия към зимните градини, тентите и чадърите на комерсиалните обекти. Те ще бъдат избрани в допълнение, а концепцията е образът им да бъде уеднаквен. В условията даже ще бъде заложено кой да е цветът на чадърите или тентите.

При разполагането на масите и столовете пред заведенията ще се желае те да не пречат на другите търговски обекти в съседство. Освен това би трябвало да има най-малко 2 свободни метра за прекосяване по тротоара. Не се позволява слагане на хладилни витрини върху построени тротоари.

Според вносителите това ще направи обществената среда по-достъпна. При две нарушавания на разпоредбите за преместваемите обекти и рекламите, договорите на търговците с общината за слагането на маси и столове на открито ще бъдат прекратявани предварително.

По-малко " образен звук " по фасадите

Ограничения се плануват и за рекламите по витрините на магазини и заведения. Те не може да заемат повече от 20% от площта на витрините и витражите. Така няма по какъв начин да има магазини, на които задачите прозорци са облепени с реклами.

Запазва се опцията при ремонт на фасадата на здания, върху скелето да се слагат рекламни пана. Ако зданията са в центъра, на тях би трябвало да е изобразена фасадата, а рекламата да е не повече от 30% от площта. Тези реклами могат да стоят за най-много година, а в случай че става въпрос за реституция на остаряла постройка - година и половина.

Фирмените надписи по покривите на нежилищни здания пък към този момент ще може да са единствено от букви, съобразени с височината на постройката и не може да съдържат други форми и изображения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР